Eerste commentaarronde voor Richtlijnen goede voeding 2025

De Gezondheidsraad heeft conceptversies gepubliceerd van achtergronddocumenten over de gezondheids- en milieu-effecten van voedingsbronnen van eiwit. Deze achtergronddocumenten vormen de basis voor de adviezen over eiwitbronnen in de nieuwe Richtlijnen goede voeding 2025. Voor experts en belanghebbenden is er tot 18 mei gelegenheid om commentaar in te dienen op deze conceptversies.

Van vlees tot peulvruchten

Van de achtergronddocumenten gaan er 6 over de relatie met chronische ziekten van respectievelijk vlees, vis, zuivel, eieren, peulvruchten en noten & zaden. In deze Engelstalige documenten wordt bijvoorbeeld bekeken hoeveel bewijs er is voor een relatie tussen deze eiwitbronnen en het risico op hart- en vaatziekten, kanker en diabetes type 2. Ook wordt gekeken naar het verschil in bewijs voor bijvoorbeeld magere en volvette zuivel, bewerkt en onbewerkt rood vlees, vette en magere vis, noten en specifieke zaden en soja en andere peulvruchten. Daarnaast gaan 2 achtergronddocumenten in op de milieu-impact van bronnen van eiwit en op de vervanging van dierlijke eiwitbronnen. Het 9e achtergronddocument verschijnt op 29 april en gaat over voedselveiligheid.

Openbare commentaarronde

In de openbare commentaarronde staan 2 vragen centraal:

  • Heeft de commissie belangrijke wetenschappelijke publicaties gemist die binnen de gehanteerde werkwijze passen en waarvan de bevindingen de conclusies van de commissie mogelijk zouden veranderen?
  • Staan er feitelijke onjuistheden in de weergave van de wetenschappelijke literatuur?

Commentaar indienen kan via dit reactieformulier.

Richtlijnen goede voeding 2025

De laatste versie van de Richtlijnen goede voeding verscheen in 2015. Momenteel worden de richtlijnen geactualiseerd door de vaste commissie Voeding van de Gezondheidsraad. De geactualiseerde richtlijnen zullen in delen worden gepubliceerd. De publicatie van het grootste advies wordt eind 2025 verwacht. Daarin adviseert de Gezondheidsraad over voedingsbronnen van eiwit: vlees, vis, eieren, zuivel, noten, peulvruchten en plantaardige vervangers van vlees, vis en zuivel. Tegelijk met dit advies zullen de definitieve versies van de huidige 9 achtergronddocumenten worden gepubliceerd. Hierin zal het commentaar uit de openbare commentaarronde zijn verwerkt.

Bron: Gezondheidsraad

Gepubliceerd op 23 april 2025

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.