Eén op de vier mensen heeft problemen met maag, darm of lever

In 2017 ging bijna een kwart van de Nederlanders naar de huisarts met klachten aan maag, darm of lever (MDL). Dat komt neer op zo’n 3,7 miljoen mensen. Ongeveer 15.000 mensen overleden aan een onderliggende MDL-aandoening. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM in opdracht van de Maag Lever Darm Stichting.

Van darmkanker tot ziekte van Crohn

Ruim 625.000 mensen kregen medisch specialistische zorg voor een MDL-aandoening. Dit was vooral voor aandoeningen aan de dunne en dikke darm (ziekte van Crohn of colitis ulcerosa), appendix en anus. Van de 15.000 mensen die overleden aan problemen met het spijsverteringsstelsel, lag er bij 13.000 mensen kanker aan ten grondslag. Dit betrof vooral darmkanker. Meer mannen dan vrouwen overleden hieraan.

Kosten

In 2015 kostte de medische zorg voor MDL-klachten bijna 3,3 miljard euro, waarvan 800 miljoen euro ging naar de zorg voor kanker van het spijsverteringsstelsel. Vooral bij oudere mensen leidt darmkanker tot hoge zorgkosten. Bij jongere mensen zijn hepatitis en infecties aan het maagdarmkanaal de grootste kostenposten.

Toenemend probleem

Naar verwachting zal de hoeveelheid mensen met MDL-aandoeningen toenemen. Het RIVM berekende dat in er 2030 waarschijnlijk 10 procent meer mensen zijn met MDL-aandoeningen en 25 procent meer nieuwe gevallen van MDL-kanker. Om meer aandacht te vragen voor een gezonde spijsvertering is de Maag Lever Darm stichting een bewustwordingscampagne gestart. Daarnaast hoopt de stichting door middel van collectes geld op te halen voor meer onderzoek naar MDL-klachten.

Bron: RIVM

Gepubliceerd op 14 mei 2019

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.