Een kwart minder hartziekten in 2030?

De Dutch CardioVascular Alliance (DCVA) is een nieuw samenwerkingsverband van 12 organisaties, wetenschappers en zorgprofessionals op het gebied van hart- en vaatonderzoek, waaronder de Hartstichting, NWO, Harteraad en ZonMw. De doelstelling van de DCVA is ambitieus: de ziektelast door hart- en vaatziekten in 2030 met een kwart verminderen.

Eerder opsporen

De DCVA wil onderzoek doen naar het eerder opsporen van hart- en vaatziekten en naar het ontwikkelen van oplossingen. Betere vroegdiagnostiek is een van de topprioriteiten van de DCVA. Zo worden er bijvoorbeeld verbeterde diagnostische tests ontwikkeld. Te denken valt aan een eenvoudige bloedtest die direct vaststelt hoe het gesteld is met je bloedvaten. Of aan een betrouwbare mobiele app die afwijkingen in je hartslag of hartfunctie op tijd detecteert om erger te voorkomen. Daarnaast maakt uitgebreide registratie van ziektegegevens en een sterk datanetwerk het vergelijken van behandelingen mogelijk, waaruit kan blijken welke behandeling het beste is en voor wie.

Snelweg

De organisaties bouwen bijvoorbeeld aan een sterk datanetwerk, dat het delen van hartweefsels en data voor vervolgonderzoek mogelijk maakt. Floris Italianer, directeur van de Hartstichting: ’De DCVA gaat als het ware snelwegen bouwen om medische doorbraken en nieuwe technologie op het gebied van vroegdiagnostiek en zorg naar de dagelijkse praktijk van arts en patiënt te leiden. We willen dat niemand meer wordt overvallen door een hartinfarct of beroerte en iedereen de beste zorg krijgt.’

10 miljard nodig

Als gevolg van de vergrijzing, een veranderde levensstijl en diabetes stijgt het aantal hartpatiënten tussen nu en 2030 naar verwachting tot 1,9 miljoen mensen met hart- en vaatziekten. Dat betekent dat 1 op de 7 volwassenen een hart- of vaataandoening heeft, meer mensen vroegtijdig sterven en levens worden beperkt. Voor de komende 10 jaar verwacht de DCVA daarom minstens 10 miljard nodig te hebben. Opvallend blijft het wel: in het persbericht wordt niet gerept over voeding, leefstijl en preventie van deze ziektelast.

Bron: Hartstichting

Gepubliceerd op 18 september 2018

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

  1. Joh Hart 11 juni 2019 at 16:47 - Reply

    Ik woon nu zelf in een senioren complex en kom toch bijzondere verhalen tegen.
    De mensen van tegen de negentig die gewoon zijn blijven eten en zich niets aangetrokken hebben van het “minder vet syndroom” zijn slank, helder van geest en gebruiken weinig medicijnen. Zij aten kennelijk al KH arm, hadden geen of weinig suiker in huis, geen koekjes of snoep en namen geen “gezonde ontbijt granen” of toetjes na het dagelijks eten.
    De mensen vanaf zeventig jaar zijn vaak wat dikker, hebben vaak dm2 met medicijnen, “doen wat hun diëtist voorschrijft” en hebben een hele strip met pillen!
    Roept dit vraagtekens op?
    Het meest schrijnende geval….
    Een zeer bijdehante negentigjarige meneer die bloeddrukverlagers moet nemen en nu een rollator moet gebruiken om niet flauw te vallen! 95/65?
    Waar gaat dit heen?

    • Beroep: -Selecteer beroep-
  2. Joh Hart 11 juni 2019 at 16:07 - Reply

    Enige oplossing…..eten zoals wij aten in en vóór de vijftiger jaren. Dat heet nu : lage KH leefstijl !

    Een bejaarde Amerikaanse arts vertelde eens:
    Toen ik in 1919 in opleiding was, werden wij allemaal opgeroepen om te komen kijken bij een autopsie waar men een “soort vet” had gevonden in de kransslagaderen….. wow….nieuws!

    • Beroep: -Selecteer beroep-

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.