‘Een blog is een visitekaartje voor jezelf en het vak diëtist’

Waarom ben je een blog gestart?

‘Ik volgde altijd al veel weblogs over voeding, en ik deelde de leukste links op Facebook of via twitter. Regelmatig dacht ik: dat kan en wil ik ook! Mijn blog is een mooie manier om alles wat ik interessant vind te verzamelen en te delen. Daarbij komt dat ik het heel leuk vind om dingen te creëren. Ik heb deels zelf het grafisch ontwerp voor de blog gemaakt en de website gebouwd.  Superleuk om te doen. Maar daarnaast draait het natuurlijk ook om de inhoud.’

Waar gaat je blog over?

‘Over gezonde voeding, duurzaamheid, en trends in voeding. Daarbij probeer ik mijn mening altijd goed te onderbouwen. Op internet is zoveel onjuiste informatie over voeding te vinden, en er wordt veel klakkeloos overgeschreven. Ik vind het juist leuk om te laten zien dat een diëtist goed onderlegd is in de voedingswetenschap én dat een diëtist ook de wetenschap kan vertalen naar de praktijk. Daarnaast hoop ik mensen te inspireren om bewuster te kiezen en minder fabrieksvoedsel te eten. De industrie houdt ons voor de gek met misleidende verpakkingen, onduidelijke etiketten en gezondheidsclaims. Ik ben een voorstander van puur eten zonder E-nummers en pakjes en zakjes. Ik laat lezers graag zien wat ze allemaal wel kunnen eten in plaats van de nadruk te leggen op wat allemaal niet gezond is.

Heb je veel lezers? 

‘Ja, ik ben blij verrast hoeveel lezers ik al heb. Ik ben in september vorig jaar gestart, dus dat is eigenlijk nog maar kort. Ik zie de bezoekersaantallen steeds toenemen en ik krijg ook steeds meer vragen. Sommige vragen zijn weer goede input voor een nieuw blogonderwerp. Bijkomend voordeel is dat ik er zelf ook weer van leer!’

Hoeveel tijd kost het eigenlijk, zo’n blog?

‘Met het ontwerpen en bouwen ben ik wel een paar maanden bezig geweest in mijn vrije tijd. En ik denk dat ik er per week ongeveer een dag aan besteed. Ik publiceer ongeveer 2 blogs per week, en besteed natuurlijk nog tijd aan social media en het beantwoorden van vragen. Ik werk met een aantal diëtist-gastbloggers, en dat ga ik nog wat verder uitbreiden. Voor de gastbloggers is dat goede PR, en voor mij een mooie aanvulling want mijn tijd is beperkt. Ik werk als diëtist in het VUmc, op de afdelingen IC, MDL en Nefrologie. Qua loopbaan wil ik verder groeien in wetenschappelijk onderzoek en in onderwijs. Het bloggen is een leuke hobby. Bovendien is het een goede stimulans om zelf ook bewust en gezond te eten!’

Kun je geld verdienen met bloggen?

‘Iedereen kent wel de voorbeelden van mensen die hun geld verdienen met bloggen, maar dat zijn er echt maar weinig. Mij gaat het niet om geld. Er gaat veel vrije tijd inzitten en het kost geld om een website te onderhouden. Je kunt het zien als visitekaartje voor jezelf en voor het vak van diëtist.

Welke tips heb je voor diëtisten die ook willen bloggen?

‘Zorg dat de blog er aantrekkelijk uitziet door het gebruik van visuals. Denk verder aan kwaliteit in plaats van kwantiteit: liever 1 of 2 goed uitgewerkte blogs in de week dan elke dag “posten om het posten” . Het gaat uiteindelijk om de inhoud. Zorg dat je een niche vindt, een uniek onderwerp of uitgangspunt. Er zijn bijvoorbeeld al veel kookblogs met recepten, daar kun je weinig meer aan toevoegen. En – het allerbelangrijkst- je moet het echt leuk vinden om te doen!’

www.iamafoodie.nl

Voorbeelden van blogs die Marijke zelf volgt:

www.etenuitdevolkstuin.nl

www.veggieverymuch.com

mynewroots.org

greenkitchenstories.com

www.sproutedkitchen.com

Gepubliceerd op 24 februari 2014

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.