E-learning helpt maagklachten herkennen

Een e-learning kan mensen met maagklachten helpen hun klachten beter te begrijpen, waardoor verder maagonderzoek niet nodig is. Op deze manier kan er onderscheid gemaakt worden tussen mensen met functionele klachten en mensen met een mogelijk onderliggende aandoening. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc, verschenen in het tijdschrift JAMA.

Endoscopie vaak onnodig

Bij het overgrote deel van de mensen die met maagklachten bij de huisarts komen, is er sprake van functionele maagklachten. Toch wordt bij een deel van deze mensen na doorverwijzing een gastroscopie gedaan om uit te sluiten dat er sprake is van een onderliggend probleem, zoals een tumor in slokdarm of maag. Dat maagonderzoek blijkt in 80 procent van de gevallen onnodig. Slechts bij 1 procent van de patiënten is er daadwerkelijk sprake van kanker.

Keuze voor e-learning

Naar aanleiding van deze cijfers onderzochten Judith de Jong en Marten Lantinga, maag-darm-leverartsen in opleiding in het Radboudumc, 119 patiënten die met maagklachten werden doorverwezen naar het ziekenhuis. Deze mensen hadden geen “rode vlaggen” voor de aanwezigheid van kanker zoals bijvoorbeeld bloedingen of gewichtsverlies. Bij 57 mensen werd een gastroscopie ingepland. De overige patiënten kregen het aanbod om eerst een 12 weken durende e-learning te volgen over maagklachten, de oorzaken en het maagonderzoek. Na afloop van die e-learning konden ze alsnog kiezen voor een gastroscopie.

Vermijden van onnodig onderzoek

Van de 62 mensen die de e-learning volgden, zagen er 38 af van het vervolgonderzoek. Volgens de onderzoekers hadden nagenoeg al deze patiënten na een jaar nog steeds geen behoefte aan een maagonderzoek, en de onderzoekers stelden geen ernstige ziekten zoals kanker vast bij de mensen die in dat jaar afzagen van de gastroscopie. Qua verloop van de symptomen en kwaliteit van leven waren er geen verschillen tussen de mensen die wel of geen gastroscopie hadden ondergaan. Een volgende stap in het onderzoek is om te kijken of de e-learning eerder in het proces ingezet kan worden, bijvoorbeeld al voordat mensen naar de huisarts gaan.

Bron: Radboudumc

Gepubliceerd op 5 mei 2021

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.