Drie diëtisten in Food100

De Food100 is een lijst van voedselveranderaars die zich hard maken voor een duurzamer voedselsysteem. Op de onlangs bekend gemaakte Food100 lijst van 2018 staan maar liefst 3 diëtisten.

De winnende diëtisten

Marijke Berkenpas is medisch diëtist bij VU Medisch Centrum en oprichter en blogger bij I’m a Foodie. Ze schreef de boeken “Eet als een expert” en ”Eet als een expert – Party Time”. Haar passie is voedingswetenschap vertalen op een eigentijdse en aansprekende manier. Saraï Pannekoek is sportdiëtist, een van de auteurs van het boek “Eet als een atleet” en mede-oprichter van de “Sustainable Athlete Foundation”. Duurzaamheid en plantaardige voeding lopen als een “groene” draad door al haar werkzaamheden. Irene Prinsen Bruins is de enige diëtist die in 2017 ook al op de Food100 lijst stond. Deze  agro-diëtist van melkveehouderij en zuivelverwerkingsbedrijf Erf-1 gelooft in de verbinding tussen agro, food & health.

Gezondheid prominentere plek

Uit ruim 600 aanmeldingen selecteerde de jury 50 “changemakers” jonger dan 30 jaar en 50 “gamechangers” ouder dan 30 jaar, waaronder de 3 diëtisten. Gezondheid heeft dit jaar duidelijk een prominentere plek gekregen op de lijst. Dat is te zien aan het hogere aantal diëtisten en onderzoekers. Ook staan er meer mensen op die online een groot publiek bereiken en zo mensen inspireren om gezondere en duurzame keuzes te maken.

Voedselketen

Verder bevat de lijst een mix van voedselveranderaars door de hele voedselketen heen: van wetenschapper tot ondernemer, van retailer tot blogger en natuurlijk een aantal vooruitstrevende boeren. In de jury zaten onder meer prof. Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam en Peter Klosse van de Academie voor Gastronomie.

Bron: Food100

Gepubliceerd op 18 oktober 2018

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.