DREAM-team

Zwart of wit, alles of niets: dat is het motto van deze tijd. Alleen de radicale uitersten van het spectrum scoren goed in de media, en zelfs in de politiek. Daardoor lijkt het wel of er geen middenposities meer bestaan. Goed voorbeeld is het eten van vlees en dierlijke producten. Aan de ene kant staan de “vegans”, die gaan voor uitsluitend plantaardig. Lijnrecht daartegenover staan de mensen die het “carnivore diet” volgen.

Je zou het in al het radicale geweld haast vergeten, maar: de gemiddelde burger is… gemiddeld. Die burger heeft een gemiddelde mening, geen uitgesproken mening. En die burger is in de war. Die heeft behoefte aan de gulden middenweg.

Maar hoe komen we daar? Via de diëtist natuurlijk. In het moeras van voedselverwarring en media-onrust kan de diëtist een baken zijn. Wij nuanceren, leggen uit, leveren maatwerk, nemen de omstandigheden in beschouwing.

Maar hóe doen we dat? Ik pleit hierbij om een extra wapen in de strijd te gooien.

Onze rekenmachine.

Want met onze rekenmachine kunnen we adviezen en richtlijnen doorrekenen, de haalbaarheid en de volwaardigheid toetsen. Rekening houdend met de voedingsleer, receptenleer en productkennis. Het is ouderwets handwerk, ik weet het, maar het geeft wél inzicht. O, en het levert cijfers op, van die dingen waar wetenschappers en journalisten altijd zo dol op zijn.

Mijn voorstel is dus om een DREAMteam te starten. DREAM is natuurlijk een acroniem voor:

Diëtisten Rekenen Elk Aannemelijk Menu.

Laten we de consument maar eens tonen hoe een volwaardig vegan menu eruit ziet voor een zwangere vrouw of een dreumes. Hoeveel eiwit een postoperatieve patiënt moet eten elke dag. Laten we berekenen hoe veel of weinig ijzer er zit in een voeding volgens de Schijf van Vijf. Hoeveel vis en zeewier je nodig hebt als je liever geen brood eet en toch voldoende jodium binnen wilt krijgen. Wat het verschil is in B-vitamines tussen een voeding met veel kant-en-klaar producten en een onbewerkte voeding. O, en reken dan ook meteen even door wat het effect is van jouw ingrijpen op het eiwitgehalte van het menu en de opnameduur van die ziekenhuispatiënt. Of hoeveel kosten je bespaart doordat de patiënt geen insuline meer nodig heeft.

Het lijkt me fantastisch als het DREAM-team vanaf 2020 een soort Centraal Bureau voor de Statistiek wordt. Roepen journalisten, zorgverzekeraars, bloggers of staatssecretarissen iets over voeding? Het DREAM-team rekent het door en zet zo meteen de diëtist stevig op de kaart.

Rekenwonders in de zaal? Gegadigden kunnen zich aanmelden!

Gepubliceerd op 27 december 2019

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

  1. Marije van Enckevort 16 september 2020 at 09:37 - Reply

    Supergoed initiatief Karine
    Wil graag meedenken/meedoen, er moet eindelijk eens iets gebeuren op dit gebied!

    • Beroep: Diëtist
  2. Wendy Panis 25 februari 2020 at 10:55 - Reply

    Hoi Karin,

    Hoe staat het met het DREAM team?

    • Beroep: Gewichtsconsulent
  3. Joke 6 januari 2020 at 17:21 - Reply

    Ik wil ook wel meerekenen

    • Beroep: Diëtist
  4. Dr Karen Freijer 4 januari 2020 at 14:15 - Reply

    Ik heb 3 dagen geleden hierop gereageerd en aangegeven dat ik het een super initiatief vind, omdat ik hiermee ook al jaren bezig ben via het mede door mij nieuw opgezette gebied van Nutrition Economics (Voedingseconomie).
    Waarom is mijn reactie eraf gehaald??? Zou ik graag willen weten… vind ik nl. heel vreemd

    • Beroep: Voedingswetenschapper
    • Angela Severs, redactie Nieuws voor diëtisten 4 januari 2020 at 20:48

      Sorry Karen, je reactie was ‘blijven hangen’ in het systeem. Inmiddels opgelost gelukkig 😊

      • Beroep: Voedingswetenschapper
  5. WEndy Oanis 3 januari 2020 at 13:16 - Reply

    Hoi Karine, ik wil super graag meerekenen! Ik heb een exacte achtergrond. Tijdens mijn carrière als Human Resources Manager gewerkt en mijn motto was » meten is weten ». Dit was in mijn beroep niet echt gebruikelijk….Dus ik ben erg graag van de partij!!

    • Beroep: Gewichtsconsulent
    • Wendy 3 januari 2020 at 13:21

      Ik mijn enthousiasme naam verkeerd geschreven! Moet zijn Wendy Panis

      • Beroep: Gewichtsconsulent
  6. Karen Freijer 2 januari 2020 at 16:52 - Reply

    Super goed initiatief! Zelf ben ik diëtist/voedingskundige en met het oprichten van Nutrition Economics (voedingseconomie) in 2010, ben ik al jaren hiermee bezig. Nutrition Economics is een samensmelting van Health Economics (Gezondheidsecoinomie) en Nutrition (voeding dus). In 2014 heb ik de eerste internationale Special Interest Group (SIG) Nutrition Economics opgericht (ben hiervan tevens voorzitter) binnen het internationale bolwerk van gezondheidseconomie – International Society for Pharmacoeconomics and Outcomes Research (www.ispor.org). Er komt dit jaar zelfs een special issue over Nutrition Economics uit in hun internationale tijdschrift (Value in Health). Met cijfers kan je echt heel veel deuren openen. In feite zeg je hetzelfde, maar via een andere weg – cijfers en vooral kosten (besparingen) openen deuren om de boodschap over de meerwaarde van optimale voeding en de diëtist te kunnen laten landen. Heb hierover al verschillende artikelen geschreven en zo ook een hoofdstuk in het Informatorium voeding en diëtetiek. Het laatste rapport van EFAD “Sustainable Health Through the Life Span” is ook aanrader

    • Beroep: Voedingswetenschapper
  7. Margaretha 2 januari 2020 at 15:27 - Reply

    Ik wil wel rekenen!
    Leuk om te doen en ook weer leerzaam

    • Beroep: Diëtist
  8. Lisa Steltenpool 2 januari 2020 at 12:37 - Reply

    Hi Karine,

    Goed artikel, ik ben het helemaal met je eens!

    Juist door dingen te berekenen kan je mensen echt laten zien of het volwaardig is. Zo gaf eens een moeder haar kind geen melk (veel van mijn cliënten kiezen om plantaardig te eten), maar ook geen verrijkte plantaardige melk .. ‘want calcium zit ook in sesamzaadjes en we eten brood met sesamzaadjes’. Feitelijk is het juist dat er calcium in sesamzaad zit (tahin bevat 670 mg calcium per 100 g, dat is relatief veel), maar die paar sesamzaadjes die op het brood zitten bevatten lang niet genoeg! Door even een sommetje te maken is het geen wel-nietes verhaal meer; het is feitelijk aan te tonen. :-)

    • Beroep: Diëtist
  9. Manon 31 december 2019 at 18:07 - Reply

    Is je oproep serieus Karine? Ik ben van oorsprong bedrijfseconoom, studeer nu diëtetiek, ga wel beginnen met afstuderen, dus zal moeten kijken hoe het met de tijd zal gaan. Maar ik ben geïnteresseerd om mee te doen!

    • Beroep: Student
  10. Marianne Aarts 31 december 2019 at 13:45 - Reply

    Hoi, sluit helemaal aan bij het punt dat wij in ons jaarplan hebben staan: verder professionaliseren van de rapportage. Feitelijk en begrijpelijk.

    • Beroep: Diëtist
  11. Claudia 31 december 2019 at 13:02 - Reply

    🖒

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.