Drankenwijzer met fosfaatgehalte voor nierpatiënten

Onlangs lanceerde Alliantie Voeding in de Zorg een “Drankenwijzer”, die nierpatiënten moet helpen om de fosfaatinname te beperken. Wageningen University & Research analyseerde hiervoor het fosfaatgehalte van meer dan 70 frisdranken en alcoholvrije bieren.

Cola, Rivella, Taksi en alcoholvrij bier

Uit internationaal onderzoek was bekend dat frisdrank fosfaat kan bevatten, maar fosfaatgehaltes van in Nederland verkrijgbare merken waren niet bekend. Uit de analyses blijkt dat er fosfaat zit in Cola, Rivella, Taksi en alcoholvrij bier. Het fosfaatgehalte varieert per merk en variant en staat overzichtelijk weergegeven in de Drankenwijzer. Zo staan er ruim 40 cola-varianten in en ruim 20 verschillende soorten alcoholvrij bier. In de andere frisdranken en sappen is de hoeveelheid fosfaat verwaarloosbaar.

Bron van fosfaat

Ook is onderzocht welke grondstoffen en toevoegingen significant bijdragen aan de fosfaatgehaltes in dranken. Het fosfaat in Cola komt uit het toegevoegde fosforzuur (E338). In Rivella en Taksi leveren de toegevoegde melkbestanddelen het fosfaat en bij alcoholvrij bier zijn de graanbestanddelen verantwoordelijk voor het fosfaat. Uit dit onderzoek is gebleken dat aromastoffen geen fosfaat bevatten.

Snel inzicht in fosfaatgehalte

De Drankenwijzer maakt nierpatiënten in één oogopslag duidelijk hoeveel fosfaat in een frisdrank zit. Nierpatiënten gebruiken vaak fosfaatbinders bij fosfaatrijke maaltijden, maar frisdranken worden vaak tussen de maaltijden gedronken. Met de Drankenwijzer kunnen nierpatiënten beter inschatten of het slikken van een (extra) fosfaatbinder nodig is.

Fosfaatbeperking

Bij toenemende nierschade verliezen de nieren het vermogen voldoende fosfaat uit het bloed te filteren, met als gevolg verhoogde fosfaatwaarden in het bloed. Dit vergroot de kans op complicaties. Om het fosfaatgehalte te normaliseren krijgen patiënten adviezen om de fosfaatinname te beperken en zijn vaak fosfaatbindende medicijnen (fosfaatbinders) nodig. Dranken zijn na zuivel de belangrijkste bron van fosfaat in de voeding, gevolgd door volkorenproducten en vlees.

Natrium en kalium

Natrium en kalium zijn voor nierpatiënten ook van belang en daarom meegenomen in het onderzoek. De hoeveelheid natrium en kalium was verwaarloosbaar in de onderzochte frisdranken. Dit ondanks de natrium- en kaliumhoudende toevoegingen: kaliumsorbaat (E202), kaliumbenzoaat (E212), natriumbenzoaat (E211), natriumcitraat (E331), natriumgluconaat (E574), natriumcyclamaat (E952iii) en natriumsaccharinaat (E954iv).

Diëtisten nierziekten

Alle diëtisten nierziekten, die zijn aangesloten bij de vereniging Diëtisten Nierziekten Nederland, krijgen een exemplaar van de drankenwijzer toegestuurd. De Drankenwijzer is ook digitaal beschikbaar.

Bron: Alliantie Voeding in de zorg

Gepubliceerd op 16 mei 2019

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.