Dr. Georgia Ede over haar boek “Heel je hoofd”

Volgens de Amerikaanse psychiater dr. Georgia Ede is het mogelijk om met aanpassen van voeding psychische klachten te voorkomen of te genezen. Ze schreef er het boek “Heel je hoofd” over en was op 29 mei bij de Academie voor Leefstijl en Gezondheid in Ede voor een presentatie over haar boek en om de uitgave van de Nederlandse editie te vieren.

Invloed van voeding op de psyche

Ede is al 25 jaar psychiater in Amerika en ze vertelde voor een geïnteresseerd publiek van 60 leefstijlcoaches, diëtisten, psychologen en ook patiënten over de invloed van voeding op het functioneren van de hersenen. Ex-psychiater Bram Bakker interviewde Ede live over haar ervaringen en denkbeelden. Ede: ‘Altijd wordt de oorzaak van psychische problemen gezocht in het sociale bereik maar nooit in de chemie in het lichaam.’ Ze haalde verschillende onderzoeken aan waaruit een positief effect blijkt van een aangepaste voeding op psychische aandoeningen. Ze heeft het dan vooral over het ketogene dieet wat ze zelf verder heeft doorontwikkeld voor patiënten die ze behandelt en waarmee ze goede resultaten behaalt. In het boek “Heel je hoofd” legt ze deze voeding verder uit. Ook beschrijft ze diverse casussen van psychiatrische patiënten die na een bepaalde periode op het ketogene dieet geen medicatie meer nodig hebben.

Insulineresistentie

Het werkingsmechanisme achter het succes dat ze boekt bij patiënten, ligt volgens Ede aan het bestrijden van insulineresistentie: ’Veel mensen eten een standaard westerse voeding met veel bewerkte voedingsmiddelen vol geraffineerde koolhydraten en suikers. Denk aan alle frisdranken, snoep, pasta, pizza’s, rijst en brood. Die overload aan koolhydraten zorgt – omdat veel mensen de hele dag door eten – voor constant hoge bloedglucosespiegels, en het ontstaan van insulineresistentie. Iets waar tegenwoordig veel mensen -ongemerkt – aan lijden.’ Onderzoek toont volgens Ede aan dat insulineresistentie samenhangt met verschillende psychiatrische problemen, van depressie tot autisme en van schizofrenie tot borderline. Ook blijkt dat mensen met pre-diabetes (zij hebben insulineresistentie) een grote kans hebben op het krijgen van een depressie.

Het ketogene dieet

Het is volgens Ede meer dan logisch dat ook het evenwicht in de hersenen verstoord raakt door de insulineresistentie. Door een ketogeen dieet te gaan volgen, maak je volgens Ede een metabole switch waardoor insulinewaardes weer normaal worden. Maar, zo benadrukte Ede: ‘Vooral gezonder gaan eten is voor veel mensen al een heel grote stap naar een betere hersengezondheid.’ In het boek beschrijft Ede verschillende soorten ketogene diëten die een kalmerend effect zouden hebben op veel processen in het lichaam. Ede is daarbij een groot voorstander van het eten van vlees en vis omdat het een bron is van belangrijke voedingstoffen voor de hersenen als vitamine B12, ijzer, zink, jodium en visvetzuren. Granen en peulvruchten moeten volgens haar vermeden worden omdat ze te veel antinutrieten bevatten die de opname van deze belangrijke voedingsstoffen zouden remmen. Verder vindt Ede dat er bij voorkeur moet worden gekozen voor voeding die de hersenen beschermt. Ze pleit daarom voor het vermijden van voedingsmiddelen die oxidatieve stress veroorzaken. En dat zijn volgens haar geraffineerde koolhydraten, geraffineerde plantaardige oliën en alcohol. Ook vindt ze dat plantaardige voedingsmiddelen met een hoog natuurlijk gifgehalte vermeden moeten worden. Denk aan lijnzaad en de meeste groenten van de nachtschadefamilie (tomaten, aubergines, etc.). Ze geeft zelfs in overweging om met alle zuivel te stoppen en eiwitpoeders te vermijden. Het verdient hierbij vermelding dat voor een groot deel van deze adviezen vooralsnog een goede wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt.

Tot slot

Al met al was het verhaal van Ede zeer interessant en het zet aan het denken. De diëten die Ede in het boek beschrijft zouden 6 tot 12 weken gevolgd moeten worden om daarna uit te breiden tot een persoonlijk afgestemd dieet waarmee de klachten wegblijven. Bij langere tijd volgen is het nog wel de vraag of er geen voedingstekorten ontstaan. Voedingspsychiatrie is duidelijk nog een jong onderzoeksgebied en meer onderzoek zal nodig zijn om tot gedegen adviezen te komen. Maar Ede is ervan overtuigd dat er met voeding veel gedaan kan worden in het behandelen en voorkomen van psychische klachten.

Heel je hoofd, verander je voeding, verbeter je stemming en verminder je angst. Dr. Georgia Ede, uitgeverij Lucht, ISBN 9789493272729, 536 pagina, €30,-

Gepubliceerd op 3 juni 2024

Door Mary Stottelaar

Reageer op dit artikel

  1. Koen Hoefnagel 4 september 2024 at 15:33 - Reply

    Het toepassen van de inhoud van dit boek in de praktijk lijkt mij bijzonder lastig voor een psychiater, gezien de korte behandeltijd die beschikbaar is. Graag zou ik als begeleider hierin van betekenis willen zijn, maar ik heb het idee dat veel zorginstellingen niet hiervoor open staan.

    • Beroep - Anders
    • Indien anders - Woonbegeleider

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.