Door diëtist ontwikkeld ontbijt genomineerd voor Jaarprijs Goede Voeding

Diëtist Marjanne Prins ontwikkelde een eiwit- en vitamine D-rijk ontbijt voor haar eigen ouders en zette het vorig jaar onder de naam BonDuo op de markt. Nu is dit product genomineerd voor de Jaarprijs Goede Voeding 2020.

In de rubriek Praktijk vertelt ze over dit hele traject.
Wil je ook bloggen over jouw praktijk of ken je een collega met een goed verhaal? Tip de redactie op info@nieuwsvoordietisten.nl.

Geen enkel product voldeed

Als diëtist let ik extra op de inname van eiwit en vitamine D van ouderen, dus ook bij mijn ouders. Maar toen ik in de supermarkt ging zoeken naar een product dat in de verhoogde behoefte kon voorzien, kon ik het nergens vinden. Onder aanmoediging van, de helaas vorige jaar overleden, hoogleraar en diëtist Wija van Staveren, ben ik het toen zelf maar gaan ontwikkelen. Allereerst keek ik naar welke aminozuren het belangrijkste zijn om ouderen te helpen spiermassa te behouden of op te bouwen. Verder wilde ik een licht verteerbaar product in een kleine portie en de lever niet te zwaar belasten. Ook wilde ik er voldoende vezels en extra vitamine D in en geen suiker, zoetstof of zout aan toevoegen. En heel belangrijk: het moest lekker zijn en vooral ouderen moesten het lekker vinden.

Sensorisch onderzoek

Ik heb me vervolgens verdiept in sensorisch onderzoek en ontdekte dat de smaak verandert als je ouder wordt. Met support van Nico Overbeeke, voormalig R&D Food directeur van Unilever ben ik aan deze speurtocht begonnen. Wat we zochten was een schaap met 5 poten. Zeker omdat we ook nog een lang houdbaar product wilden hebben. Wija vertelde me dat het belangrijk is dat ouderen altijd een voorraadje in huis hebben. Want als ze door ziekte of (weers-)omstandigheden even niet naar buiten kunnen, is de kans groot dat ze snel op hun reserves interen.

Verwenontbijt

Wija deelde ook haar zorgen over oudere mantelzorgers met me. Deze mensen zorgen met liefde voor hun – meestal ook wat oudere – dierbaren en gaan daarna vaak een zwaar traject van verlies en rouw in. Gedurende deze periode lopen ze zelf een groot risico om fysiek en mentaal in te leveren. Elke dag een goed en gezond ontbijt – met vooral voldoende eiwit en extra vitamine D – zou ze helpen om op de been te blijven, aldus een destijds gepassioneerde Wija. Maar als diëtisten weten we maar al te goed dat gedragsveranderingen niet vanzelf gaan, zeker niet als je al zoveel andere zaken op je bord hebt liggen. Daarom vonden we het heel belangrijk om mensen als het ware te verleiden met een aantrekkelijk en makkelijk ontbijt; een dagelijkse verwennerij.

Vallen en opstaan

De ontwikkeling van BonDuo heeft ruim 4 jaar geduurd. Met vallen en opstaan en horten en stoten is het ons uiteindelijk gelukt om een product te maken dat aan mijn hele verlanglijst voldeed. Met hoogwaardige ingrediënten – van uitsluitend natuurlijke origine – is BonDuo sinds februari 2019 op de markt. De financiering van dit project heeft me vaak tot wanhoop gebracht. Maar de vrijwel dagelijkse gesprekken met de vaste klanten motiveren me enorm. BonDuo is bij uitstek een voorbeeld van toegepaste voedingswetenschap en levert onze klanten wat we in gedachten hadden. Daar haal ik mijn energie uit!

Jaarprijs goede voeding

Daarnaast hebben we een Europees Patent toegekend gekregen en is BonDuo nu bekroond met een prachtige nominatie voor de Jaarprijs Goede Voeding 2020. De afgelopen 3 jaar heeft telkens een product van Albert Heijn gewonnen, dus we staan in een respectabel rijtje. Nu mag het publiek stemmen en hoewel we nog niet zo bekend zijn, hopen we op waardering voor alle passie en het harde werk dat we in dit unieke ontbijt gestopt hebben.

De Telegraaf

Tijdens dit traject realiseerde ik me steeds vaker dat veel mensen in de loop der jaren zoveel tegenstrijdige voedingsadviezen hebben gekregen, dat ze vaak door de bomen het bos niet meer zien. Daarom beantwoord ik lezersvragen over voeding in De Telegraaf en geef ik regelmatig lezingen met als titel “Voeding als je ouder wordt”. Juist omdat er met voeding zoveel gezondheidswinst te behalen valt!

Stem hier uiterlijk 31 mei op 1 van de 3 genomineerden.

Gepubliceerd op 20 maart 2020

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. Carla De Smedt 24 maart 2020 at 10:57 - Reply

    fantastisch! Wij diëtisten zijn een zeer belangrijk beroep in deze wereld

    groeten, Carla(België)

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.