Doelen preventieakkoord niet gehaald

Twee derde van de doelen voor 2020 in het Nationaal Preventie-akkoord zijn niet gehaald. Dit concludeert het RIVM in de voortgangsrapportage van het plan. Soms speelde het coronavirus een rol in het niet behalen van de doelen. De ambities die gesteld zijn voor 2040 gaan we op deze manier niet halen, stelt het RIVM. Zeker op het gebied van overgewicht en alcoholpreventie zijn veel strengere afspraken nodig dan nu het geval is.

Wel en niet behaald

Van de 39 doelen in het Nationale Preventie-akkoord voor 2020, zijn er slechts 13 behaald. Er zijn 18 doelen nog niet behaald, 2 bijna en van 6 is er te weinig informatie om een uitspraak te doen. De meeste behaalde doelen zijn op het gebied van roken. De accijns op sigaretten en shag is bijvoorbeeld verhoogd en in supermarkten liggen tabaksproducten niet meer in het zicht. In de strijd tegen overgewicht is in A-merken frisdrank het aantal calorieën teruggebracht. En op het gebied van alcoholgebruik zijn er nu op scholen interventies voor alcoholpreventie beschikbaar. Maar daar tegenover staat dat sportverenigingen, kinderboerderijen en speeltuinen nog niet allemaal rookvrij zijn. Calorieën in andere producten zijn nog niet verminderd en het aanbod in de supermarkten is nog te ongezond. En alcohol is nog te gemakkelijk te verkrijgen, ook voor 18-minners.

Invloed corona

Een deel van de 70 partijen die betrokken zijn bij het preventieakkoord zegt dat het behalen van de doelen bemoeilijkt is door coronamaatregelen. Hierdoor moesten activiteiten worden uitgesteld of konden ze helemaal niet uitgevoerd worden. Ook hadden bijvoorbeeld zorg, horeca en onderwijs andere prioriteiten dan leefstijlpreventie, meldt het RIVM.

Bron: RIVM

Gepubliceerd op 9 juli 2021

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

  1. Dorien Schlief-Wenting 18 augustus 2021 at 09:33 - Reply

    Heel jammer, want dat de financiële gevolgen voor de gezondheidszorg met deze tegenvallende behaalde doelen erg hoog worden/blijven, wordt hier nauwelijks genoemd. Ook wordt er niet gesproken over de onredelijk hoge prijzen voor gezonde producten/alternatieven t.o.v. van de slechte keuzes…degene die betaald bepaalt…maar als je als betalende consument met een te kleine beurs en geen goede stimulans voor de gezondere keus (dus verder kijken dan die welbekende neus) voor een gezondere toekomst qua gezondheid voor jezelf en je gezin/familie KUNT kiezen…waar blijf je dan??

    • Beroep: Gewichtsconsulent
    • Indien anders: in opleiding

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.