Doe mee aan onderzoek naar voedingstoestand coronapatiënten

De afdeling Diëtetiek en Voedingswetenschappen van het Amsterdam UMC voert momenteel het zogenoemde COVOED-onderzoek uit. Hierin worden voedingsgerelateerde klachten en de voedingstoestand van (ex-)patiënten met COVID-19 in kaart gebracht. De onderzoekers nodigen diëtisten van eerstelijnspraktijken, revalidatiecentra, ouderenzorgcentra en andere ziekenhuizen uit om aan dit onderzoek mee te doen. Deelnemende diëtisten krijgen 10 punten voor het Kwaliteitsregister Paramedici. 

Breed onderzoek  

Het Amsterdam UMC is eind april gestart met verzamelen van gegevens in het ziekenhuis en bij patiënten in het revalidatiecentrum en de thuissituatie. Om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen, worden andere ziekenhuizen, instellingen en  diëtistenpraktijken uitgenodigd om mee te doen aan het onderzoek. Het onderzoek kan zowel in het ziekenhuis starten als daarbuiten. 

Start in het ziekenhuis 

Diëtisten die COVID-19 patiënten in het ziekenhuis behandelen, kunnen hen toestemming vragen om deel te nemen aan het onderzoek. De diëtist registreert dan elk consult in een online onderzoeksprogramma de aan voeding gerelateerde klachten en het gewicht. Ook worden patiënten tijdens de opname 1 keer gescreend op sarcopenie (met de SARC-F vragenlijst). De diëtist die de patiënt na ontslag behandelt, kan de registratie voortzetten.  

Start buiten het ziekenhuis 

Diëtisten uit eerstelijnszorg, revalidatiecentra en ouderenzorginstellingen kunnen patiënten met of na COVID-19 toestemming vragen om deel te nemen aan het onderzoek. Elk consult inventariseert de diëtist dan de aan voeding gerelateerde klachten en het gewicht. Zo mogelijk wordt een impedantiemeting en knijpkrachtmeting uitgevoerd. De diëtist voert de gegevens in in een online onderzoeksprogramma, wat ongeveer 5 minuten per consult kost.  

Ondervoeding en sarcopenie 

Doel van het onderzoek is het optimaliseren van de voedingszorg van (ex-)COVID-19 patiënten. Patiënten met COVID-19 hebben veel klachten die een sterk verminderde inname van voeding kunnen veroorzaken. Denk aan verminderde eetlust, geur- en smaakverlies, misselijkheid, vermoeidheid, diarree, buikpijn en benauwdheid. Samen met inactiviteit en ziekteactiviteit is het risico op ondervoeding en sarcopenie zeer hoog. Het is nog onbekend hoe lang de klachten aanhouden en daarmee functioneel herstel van COVID-19 in de weg staan. 

Coördinerende diëtisten 

Diëtisten Nicolette Wierdsma en Hinke Kruizenga van Amsterdam UMC, de coördinatoren van dit onderzoek, geven graag meer informatie. Je kunt ze bereiken op covoedonderzoek@amsterdamumc.nl. Het COVOED-onderzoek wordt ondersteund door de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD). 

Bron: website Zakboek diëtetiek 

Gepubliceerd op 12 juni 2020

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.