Discussie over schadelijkheid rood en bewerkt vlees

Het verlagen van de consumptie van rood en bewerkt vlees levert nauwelijks tot geen gezondheidsvoordeel op. Dat concludeert een internationale onderzoeksgroep op basis van 5 omvangrijke reviews van alle wetenschappelijke literatuur, gepubliceerd in Annals of Internal Medicine. Er is veel kritiek op deze conclusie, onder meer van het Voedingscentrum en het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

3-4 keer rood en bewerkt vlees per week

Volgens de internationale onderzoeksgroep hoeft de huidige consumptie van rood en bewerkt vlees niet te worden verlaagd vanwege gezondheidsredenen. Ze schatten die huidige consumptie voor Europa en de Verenigde Staten op wekelijks 3 tot 4 keer rood en bewerkt vlees. Veel Nederlanders eten echter meer. ‘Volgens de meeste recente Voedselconsumptiepeiling eten mannen gemiddeld ongeveer 700 gram rood en bewerkt vlees per week en vrouwen 500 gram’, zo stelt het Voedingscentrum. ‘Dus dit betekent nog steeds dat zij beter minder rood en bewerkt vlees kunnen eten.’

Geloofwaardigheid aangetast

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds stelt dat de resultaten uit het onderzoek juist grotendeels aansluiten bij de huidige adviezen, maar dat de onderzoeksgroep de gegevens anders heeft geïnterpreteerd. Ook onderzoekers van Harvard University bekritiseren de interpretatie van de internationale onderzoeksgroep. In 3 van de 5 reviews van de internationale onderzoeksgroep zijn juist negatieve gezondheidseffecten gevonden van rood en bewerkt vlees. De conclusie dat er niet geminderd hoeft te worden met rood en bewerkt vlees is volgens hen dus in tegenspraak met hun eigen resultaten. Zij stellen: ‘Dit kan de geloofwaardigheid van de voedingswetenschap schaden en het vertrouwen van het publiek in wetenschappelijk onderzoek aantasten.’

‘Wetenschap maakt nooit zo’n snelle ommezwaai’

Prof. Marion Nestle, een vooraanstaand voedingsprofessor uit de Verenigde Staten, schreef er een mooie blog over. Zij beaamt dat in onderzoek slechts kleine gezondheidseffecten zijn gevonden van het minderen met rood en bewerkt vlees. ‘Maar dat geldt voor voedingsonderzoek in het algemeen.’ De onderzoeksgroep had op basis van hun eigen reviews volgens haar evengoed kunnen concluderen dat het minderen met rood en bewerkt vlees nuttig kan zijn. Ze zegt: ‘De conclusies vallen in de categorie “alles wat je dacht te weten over voeding is verkeerd”. Dat gebeurt zelden. De wetenschap werkt meestal stapsgewijs en maakt niet snel zo’n enorme ommezwaai.’

Bron: Annals of Internal Medicine

Gepubliceerd op 3 oktober 2019

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.