Diëtisten in het nieuws: Lisa Steltenpool en Corinne van Acht 

In de serie ”Diëtist in het nieuws” laten we zien wie er in de media kwam en hoe. Foodlog legde aan experts op het gebied van kindervoeding de vraag voor: ‘Is het haalbaar en verstandig om kleine kinderen veganistisch te laten opgroeien?’  Onder anderen kinderdiëtist Corinne van Acht (Voedingsadviesbureau Food and Wellness) en plantaardig diëtist Lisa Steltenpool (Grow that Flow) gaven hun visie. 

Extra aandacht voor voedingsstoffen

Volwassenen met voldoende kennis van gezonde voeding kunnen prima gezond veganistisch eten, maar geldt dat ook voor kinderen? ‘Kinderen hebben energie en eiwitten nodig, maar ook vitamine B12, ijzer, calcium, zink, jodium, vitamines A en D en omega-3 vetzuren’, vertelt Corinne. Deze stoffen zijn essentieel voor botvorming, spierfunctie, het immuunsysteem en cognitieve functies. Sommige nutriënten zijn volgens haar lastig via voeding te verkrijgen. Daarom adviseert het Voedingscentrum veganisten vitamines B12 en D als supplementen bij te slikken. Maar ook ijzer, calcium en zinksupplementen kunnen nodig zijn om tekorten te voorkomen.  

Suppletie geen taboe

Sommige andere door Foodlog geïnterviewde experts hebben hun bedenkingen bij het standaard suppleren van vitamines of mineralen bij kinderen, maar Lisa nuanceert: ‘Supplementen zijn tegenwoordig aan alles toegevoegd; van jodium in brood tot vitamines A en D in halvarine. Zelfs de koe krijgt supplementen om ervoor te zorgen dat de melk vitamine B12 en calcium bevat. In alle lagen van de voedselketen worden supplementen aan producten toegevoegd, alleen hebben de meeste mensen het niet door.’ Ze licht verder toe: ‘Vitamine D moet je suppleren, maar dat geldt voor alle kinderen tot 4 jaar. Kinderen hebben maar weinig vitamine B12 nodig. Dat haal je al uit 1 beker verrijkte sojamelk. Een glas verrijkte sojamelk bevat net zoveel calorieën, eiwitten, calcium en vitamine B12 als een glas koemelk.’  

Gezondheidsproblemen

Corinne ziet in haar praktijk zelden ernstige tekorten bij veganistisch etende kinderen. Maar ze geeft aan ook te merken dat veel ouders tijdens de veganistische opvoeding toch besluiten hier en daar wat zuivel en vlees te geven aan hun kind, om tekorten te voorkomen. Lisa benadrukt dat kinderen zonder vlees prima kunnen groeien, zolang hun eetpatroon niet alleen uit groente en fruit bestaat. Calorierijke vetten kunnen de benodigde energie leveren. Ook onderzoek toont aan dat veganistisch en omnivoor opgroeiende kinderen dezelfde inname hebben van vitamines A, B3 en B6 en energie.  

De voordelen van vegan

Kinderen met een veganistisch eetpatroon eten 30 gram vezels per dag , wat veel meer is dan kinderen met een omnivoor dieet die 14,5 gram per dag binnenkrijgen. Veganisten eten wat meer vitamines B1 en B9 en anderhalf keer zoveel vitamines C en E. Ook krijgen zij meer omega-3 vetten binnen, hoewel dit volgens onderzoek nog steeds lager is dan de aanbevolen hoeveelheid. Veganistisch etende kinderen hebben ook een hogere magnesium inname. Qua energie, vezels en de meeste vitamines lijkt het veganistische dieet minstens zo gezond of zelfs gezonder dan het omnivoor dieet. Volgens Lisa is het bij een veganistisch eetpatroon vooral opletten op voldoende vitamine B12, ijzer, zink en jodium. Ze tipt ouders om hierbij voor brood te kiezen dat verrijkt is met jodium en te letten op een goede ijzerinname. Lisa adviseert verder aanvulling met vitamines B12 en D  en algenolie voor de omega-3-vetzuren.  

Gezonder microbioom

Een ander gezondheidsvoordeel is volgens Lisa dat de hoge vezelinname bij een veganistisch eetpatroon heel gunstig is voor het darmmicrobioom. Ook de hoge inname van foliumzuur, vitamine C en magnesium is gezond, want dat verlaagt de kans op hart- en vaatziekten, overgewicht en diabetes type 2. Tenslotte noemt Lisa ook het voordeel dat je kinderen minder blootstelt aan de afvalstoffen die zich in vis en vlees kunnen ophopen.   

Niet zonder kinderdiëtist

Corinne ziet als grootste knelpunt de onduidelijkheid van informatie: ‘Voor ouders is het lastig te achterhalen welke informatie betrouwbaar is. Veel bronnen zijn commercieel gekleurd.’ De conclusie van het artikel: een verantwoord veganistisch dieet voor kinderen kan, maar niet zonder begeleiding van een kinderdiëtist. 

Lees hier het hele interview op Foodlog.  Het artikel is exclusief voor betalen leden, maar ben je nieuw op Foodlog dan kun je een aantal artikelen gratis lezen. 

Meer diëtisten in de media!    

Nieuws voor diëtisten hoopt dat meer diëtisten in de media komen om te vertellen over ons mooie beroep. Laat het weten als je in het nieuws bent gekomen! We schenken er graag aandacht aan in onze nieuwsbrief. Mail naar info@nieuwsvoordietisten.nl.     

Gepubliceerd op 26 mei 2025

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

  1. Anke Kalisvaart 28 mei 2025 at 15:48 - Reply

    Vitamine B12 komt vrijwel alleen voor in dierlijke producten, omdat het wordt gemaakt door bepaalde bacteriën in het maag-darmkanaal van dieren. (Bron: Voedingscentrum)

    Laatst nog geïnformeerd bij mijn zusje die een biologische melkveehouderij runt. De koeien krijgen daar geen vitamine B12 gesuppleerd.

    • Beroep - Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.