Diëtist nierziekten wint Maria ter Welle Prijs 2019
Trijntje Kok, diëtist van UMC Groningen, heeft de Maria ter Welle Prijs 2019 gewonnen, samen met een verpleegkundig specialist. Kok zet zich al vrijwel haar hele werkzame leven in voor de (dieet)zorg voor nierpatiënten. Ook heeft zij op eigen initiatief diverse voorlichtingsmiddelen ontwikkeld.
Zoutboek
Zo nam Kok het initiatief voor het maken van het “Zoutboek”, één van de belangrijkste voorlichtingsmiddelen van de Nierstichting om het zoutgehalte in producten inzichtelijk te maken. Ook schreef ze het kookboek “Eten met Plezier”, dat voor veel nierpatiënten een inspiratiebron is om beter met hun strenge dieet om te gaan. Verder heeft Kok veel bijgedragen aan wetenschappelijk onderzoek en scholing van andere beroepsgroepen.
Genomineerde diëtisten
Onder de 12 andere genomineerden voor de prijs waren nog 2 diëtisten: Anneke van Egmond-De Mik van het Erasmus MC in Rotterdam en Inez Jans van het Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. De andere prijswinnaar, Magda van Loon, is verpleegkundig specialist in het Maastricht UMC+. Zij houdt zich bezig met complexe vaattoegangszorg voor dialysepatiënten. De Maria ter Welle Prijs is 2 keer eerder gewonnen door een diëtist: Sophie Luderer van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen won de prijs in 2017 en Trudeke Struijk van het VU Medisch Centrum in Amsterdam in 2012.
Oevreprijs
De Maria ter Welle Prijs is een oeuvreprijs voor zorgprofessionals die het leven van nierpatiënten verbeteren. Steun en advies van verpleegkundigen, maatschappelijk werkers en diëtisten zijn voor nierpatiënten minstens zo belangrijk als de medische zorg van hun arts. Daarom reikt de Nierstichting de Maria ter Welle Prijs uit, samen met de Willem Kolff Stichting. Beide winnaars ontvangen naast een medaille een geldbedrag van 2.000 euro dat besteed mag worden aan persoonlijke ontwikkeling.
Bron: Nierstichting
Gepubliceerd op 23 januari 2019
Door Angela Severs