‘Diëtist moet hoofdbehandelaar zijn bij metabool syndroom’

Diëtist Harriët Verkoelen is door GezondNu uitgeroepen tot de Gezonde Held van 2019. De reden is haar “tomeloze inzet om de diabeteszorg te veranderen”. Verkoelen was een pionier in het koolhydraatbeperkte dieet en zet al 25 jaar alles op alles om deze manier van eten nog meer onder de aandacht te brengen.

Jij was een van de eerste diëtisten die aan de slag ging met het koolhydraatbeperkte dieet. Hoe kwam dat?

‘Ik ben opgeleid als verpleegkundige en heb de opleiding Voeding en Diëtetiek gedaan. Daarna kreeg ik de kans om als diabetesverpleegkundige te gaan werken. Voor een diëtist was zo’n 25 jaar geleden nauwelijks budget, dus ging ik zelf aan de slag met voedingsadviezen. En ik zag dat koolhydraatarm eten werkte bij mensen met diabetes. In mijn eerste boek dat ik daarover schreef, durfde ik met het advies nog niet lager te gaan dan 50 gram koolhydraten per dag, omdat ik wist dat ik veel weerstand zou krijgen. Nog steeds is die weerstand er, maar de ontwikkeling zet door. Er is eigenlijk geen weg meer terug. Bij alle welvaartsziekten en chronische aandoeningen is het gezonder om minder koolhydraten te eten.’

Adviseer je nu minder dan die 50 gram koolhydraten per dag?

‘Het ligt heel erg aan wie ik voor me heb en wat het probleem is. Bij iemand met het metabool syndroom adviseer ik vaak minder dan 50 gram, liever richting 30. Maar bijvoorbeeld jongeren, zwangeren of mensen met een eetstoornis in de voorgeschiedenis adviseer ik een lichtere koolhydraatbeperking, van rond de 70, maximaal 100 gram per dag. Soms begin ik met nog kleinere stappen, dan halen we eerst de “koolhydraatklappers” eruit, zoals frisdrank en zoete snacks, en verkleinen we de porties rijst en pasta. Daarbij adviseer ik iedereen meer vet te eten dan ze gewend waren. Dan bedoel ik wel natuurlijke producten, niet dat vet dat door de industrie gemaakt wordt.’

Dus roomboter in plaats van margarine?

‘Ja, we moeten af van die angst voor vet. Verzadigd vet is goed, maar we doen daar heel moeilijk over. Ik snap niet waarom. De PURE-studie, een grote recente studie in 18 landen, laat heel duidelijk zien dat je langer leeft als je meer vet eet, en eet je meer koolhydraten, dan leef je korter. Mensen noemen dat het LDL-cholesterolgehalte stijgt als je meer vet gaat eten, maar daar moet je niet naar kijken. Het is maar de vraag of LDL een marker is voor hart- en vaatziekten. In de definitie van het metabool syndroom wordt het LDL-gehalte niet genoemd, alleen HDL en triglyceriden. Die verbeteren juist bij koolhydraatarm eten. Ook de voedingsrichtlijn bij diabetes benoemt dat verzadigd vet niet slecht is, en dat een koolhydraatbeperkt voedingspatroon tot goede effecten leidt bij diabetes.’

Wordt die richtlijn goed gebruikt in de praktijk?

‘Dat kan nog veel beter. Het gebeurt nog te vaak dat mensen naar de huisarts gaan, die geeft ze medicijnen, zelfs preventief, en eventueel komen ze pas daarna bij een diëtist. Maar de diëtist zou de eerste stap moeten zijn. Geef een diëtist een jaar om te kijken of het probleem is aan te pakken. Als dat niet werkt, dan kunnen medicijnen altijd nog. Er komen elke week 1200 diabeten bij in Nederland; moeten we die allemaal met pillen gaan behandelen? Als we bij deze mensen koolhydraatarme voeding gaan toepassen, doen we meteen wat aan de kosten van de gezondheidszorg. Maar wij moeten als diëtisten wel onze kansen grijpen daarin.’

Liggen er nog veel open kansen voor de diëtist?

‘Als diëtisten doen we fantastisch werk, maar we zullen een stapje verder moeten gaan. Als de adviezen bij een cliënt niet werken, ga dan eens kijken of de adviezen wel passen bij de stofwisseling van die persoon. Laat die Schijf van Vijf los en zoek verder. En geef niet te snel op. Er zijn wel momenten dat mensen weer uit het ritme van leefstijl vallen, als er iets in hun leven gebeurt. Dan zijn wij als diëtisten de hulpverleners om ze bij de hand te pakken en weer in het ritme te krijgen. Rokers hebben gemiddeld 7 pogingen nodig voor ze succes hebben, veranderen van je eetpatroon gaat ook niet altijd meteen goed.’

Wat kan je als diëtist nog meer doen?

‘Ik vind dat diëtisten meer onderzoek moeten doen. Meet alle waardes, eventueel aanvullend zoals insuline- of C-peptidemetingen. Leg dit vast en laat aan je cliënt zien wat de veranderingen na een half jaar zijn. Maar ga zelf als diëtist ook eens proberen koolhydraatarm te eten en zie wat het met je doet. Artsen die zich verdiepen in voeding doen dat ook, waarom diëtisten nog zo weinig? Wat mij betreft mag de diëtetiek naar een hoger niveau getild worden, al vanaf de start van de opleiding. Om diabetesbehandeling te veranderen is het nodig dat we meer samen doen en ik ondersteun daar graag bij.’

Gepubliceerd op 27 september 2019

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

  1. Roelie Weterings 16 oktober 2019 at 19:06 - Reply
  2. Roelie Weterings 16 oktober 2019 at 19:02 - Reply

    Een koolhydraatbeperking bij insulineresistentie lijkt in de praktijk voor een groep patiënten met (pre)diabetes goed te werken. Echter is nog niet wetenschappelijk aangetoond wat de mogelijke gevolgen zijn voor de foetus bij de zwangere vrouw die een koolhydraatbeperkt dieet volgt. En omdat het niet ethisch is een zwangere bloot te stellen aan iets waarvan niet duidelijk is of het veilig is, is het advies van de werkgroep Zwangeren van de Diabetes Nutrition Organization (DNO) om een koolhydraatbeperkt dieet niet te adviseren aan zwangeren maar uit te gaan van minimaal 40 energieprocent koolhydraten bij een calorisch volwaardige voeding (voor de gemiddelde vrouw 2000 kcalorieën), wat gemiddeld neerkomt op 175 gram koolhydraten per dag.

    • Beroep: Diëtist
    • Indien anders: tevens voorzitter van werkgroep Zwangeren DNO
  3. Verkoelen 6 oktober 2019 at 21:06 - Reply

    IK vind het zo apart dat er vaak het commentaar komt dat het niet of onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd is terwijl er inmiddels wel degelijk zo veel evidence te vinden is! O.a. de PURE-studie!
    Als artsen zich echt in voeding gaan verdiepen gaan ze zelf low carb of zelfs LCHF eten. Zijn vinden de evidence ook. Gelukkig zijn er steeds meer collega diëtisten die zien dat de reguliere aanpak bij insulineresistentie niet werkt. Met low carb adviezen zien ze meer resultaten. Dat werkt fijner en je krijgt meer verwijzingen. Er ligt dus een grote kans voor ons. Zeker als we ook nog eens hyperinsulinemie bij insulineresistentie kunnen gaan aantonen. De eerste resultaten hebben de cliënten al zeer goed geholpen. Ze weten nu dat ze geen diabetes medicatie moeten gaan gebruiken maar zijn hierdoor extra gemotiveerd om de voeding aan te passen. Wij willen als diëtisten toch helpen om de metabole gezondheid te verbeteren? Dit is nu simpel te meten EN te controleren.
    Oh en wat zwangerschap betreft: Tim Noakes heeft de rechtzaak, dat zijn advies om zwangeren en tijdens borstvoeding ook low carb te laten eten fout zou zijn, gewonnen. Baby’s worden ketogeen geboren en zijn de periode dat ze volledig borstvoeding gevoed worden, ook ketogeen.
    Laatste tip: kijk naar de film The magic pill.

    • Beroep: Diëtist
  4. Jolande 3 oktober 2019 at 09:14 - Reply

    Ik ben trots op mijn beroep en vind persoonlijk het fijn dat er altijd mensen zijn die dit durven. Dankzij hen blijven we ontwikkelen en nieuwe dingen onderzoeken. Ga zo door!

    • Beroep: Diëtist
  5. Anny van Daalen 2 oktober 2019 at 22:44 - Reply

    40 jaar geleden ben ik opgeleid als dietist. Ik heb diabetes type 2.?Ik volg nu anderhalf jaar een koolhydraatbeperkt dieet. Dat heeft mijn leven veranderd. Veel meer energie! En ik kan mijn gewicht nu onder controle houden.?

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: Met pensioen.
  6. Teun 2 oktober 2019 at 15:53 - Reply

    Jeetje Tina, waarom denk ik dat jij bij Jasper Alblas werkt en dus zit te zieken? Lijkt meer op de kift dan een echt verhaal.

    • Beroep: Gezondheidswetenschapper
  7. Tina jansen 1 oktober 2019 at 20:06 - Reply

    Ik ben het er ook niet mee eens. Niet wetenschappelijk onderbouwd en werkt ook lang niet altijd. Ik heb zelf diabetes 2. Eet al 10 jaar koolhydraatarm met boeken van Harrie e.a.a. Dit en afvallen 40 kg tot onder gezond gewicht heeft helemaal NIETS gedaan voor mijn diabetes, evenals 4x per week intensief sporten, dus enige nuance is op zijn plek. Bedrog te zeggen dat dit voor iedereen geldt en negatieve framing van mensen met diabetes

    • Beroep: Voedingswetenschapper
    • Indien anders: En diabeet
  8. Francis van Eijndhoven 1 oktober 2019 at 17:58 - Reply

    Haar aanpak is onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd en is anders dan de algemeen geldende voedingsvoorschriften. Er zijn kansen op tekorten. Dus ik ben het het niet mee eens.

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.