Diëtist in het nieuws: Valerie Stokman
Valerie Stokman is als diëtist gespecialiseerd in een plantaardig voedingspatroon. Ze is eigenaar van diëtistenpraktijk Vegan Diet Amsterdam. Libelle interviewde haar over welke supplementen je nodig hebt als je vegan eet.
Zorg voor volwaardige maaltijden
Supplementen zijn geen vervanging van gezonde voeding, stelt Valerie al direct in het interview. Ze legt uit dat je, ook als je vegan eet, moet zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt uit volwaardige maaltijden. Er zijn 3 belangrijke supplementen die je aanvullend daarop nodig hebt als veganist: vitamine B12, vitamine D en vaak ook omega 3-vetzuren.
Zo snel mogelijk vitamine B12 suppleren
Naast een uitleg over waar vitamine B12 in voorkomt en waarom veganisten risico lopen op een tekort, waarschuwt Valerie dat symptomen van een vitamine B12-tekort vaak pas heel laat opgemerkt worden. ‘Je hebt een voorraad aan vitamine B12. Je lichaam gebruikt deze voorraad eerst. Pas na jaren merk je de schade.’ Behalve vermoeidheid, lusteloosheid, vergeetachtigheid, een bleke huid, tintelingen, angst en/of wazig zicht, kan een vitamine B12-tekort ook onomkeerbare neurologische schade veroorzaken. Om dit te voorkomen raadt Valerie aan om zo snel mogelijk B12 te suppleren na de overstap op een plantaardig eetpatroon.
Iedereen heeft extra vitamine D nodig
Eigenlijk zou iedereen in Nederland vitamine D moeten suppleren, vindt Valerie. Zeker in de wintermaanden. De hoeveelheid vitamine D die je via voeding dient binnen te krijgen, vindt ze lastig haalbaar. Voor veganisten is het risico op een vitamine D-tekort, zonder vette vis op het menu, groot. Alleen het toegevoegde vitamine D aan (plantaardige) margarine is volgens haar zeker niet voldoende. Valerie voegt toe om bij vitamine D-supplementen wel goed te checken of er geen dierlijke bronnen of bijvoorbeeld wolvet gebruikt is voor de supplementen. Er zijn steeds meer plantaardige varianten op de markt, gemaakt van bijvoorbeeld korstmossen.
Omega 3 uit plantaardige bron
Omega 3-vetzuren zijn onverzadigde vetzuren die je lichaam niet of onvoldoende zelf aanmaakt. Valerie licht toe dat ze onder te verdelen zijn in 3 soorten: ALA (alfa-linoleenzuur), DHA (docosahexaeenzuur) en EPA (eicosapentaeenzuur). Alleen ALA is te vinden in plantaardige voeding, bijvoorbeeld in lijnzaadolie, lijnzaad, chiazaad en walnoten. Omdat de andere 2 omega 3-vetzuren ontbreken in plantaardige voeding, is het volgens haar verstandig om deze voedingsstof te suppleren als iemand volledig veganistisch eet.
Ga niet zomaar slikken
‘De prijs zegt niet altijd iets over de kwaliteit. Ook supplementen van de drogist kunnen prima werken.’ Zomaar op eigen houtje supplementen kopen, raadt Valerie af. Klachten kunnen volgens haar ook een symptoom zijn van een andere, onderliggende aandoening. Vraag daarom altijd advies aan een arts of diëtist. Ook wie twijfelt of supplementen nodig zijn bij een niet strikt vegan voeding raadt ze aan eerst contact op te nemen met de eigen huisarts of een diëtist.
Lees hier het hele artikel met Valerie in Libelle.
Meer diëtisten in de media!
Nieuws voor diëtisten hoopt dat meer diëtisten in de media komen om te vertellen over ons mooie beroep. Laat het weten als je in het nieuws bent gekomen! We schenken er graag aandacht aan in onze nieuwsbrief. Mail naar info@nieuwsvoordietisten.nl
Gepubliceerd op 3 juni 2024
Door Sophie Luderer