Diëtist in het nieuws: Femke van Liere 

In de serie ”Diëtist in het nieuws” laten we zien wie er in de pers is gekomen en op welke manier. Diëtist Femke van Liere heeft haar eigen praktijk en noemt zich leefstijldiëtist. Het Nederlands Dagblad interviewde Femke over haar beroep. 

Van curatief naar preventief

Femke runt diëtistenpraktijk Fit For Foodies. In deze praktijk werken 10 diëtisten, die verspreid in en rond Rotterdam en in Brabant werken. Naast de bedrijfsvoering, begeleidt ze zelf ook cliënten. Haar praktijk is flink gegroeid in de loop der jaren, vertelt ze aan het ND. Ze vermoedt dat deze groei te maken heeft met de grote verandering in de gezondheidszorg: de verschuiving van curatieve naar preventie behandelingen. Femke: ‘En dat heeft met de levensstijl te maken, en niet met een voedingsschema, waarmee je in korte tijd een paar kilo hoopt af te vallen.’  

Verschillende soorten eters

In haar praktijk ziet Femke veel cliënten die tevergeefs meerdere afslankdiëten hebben gevolgd. Ze merkt op dat deze cliënten vaak wanhopig zijn. De aanpak van Fit For Foodies gaat diep, vertelt ze. Zo kijken de diëtisten bijvoorbeeld goed naar wat voor soort eter iemand is: een zintuiglijke eter, emotie-eter of gewoonte-eter. Ook is er veel aandacht voor de sociale druk, die veel mensen aanzet of stimuleert om te veel of te ongezond te eten. 

Het afvalregime

Onder haar cliënten zijn ook chronisch zieken die noodgedwongen hun leefstijl en voedingspatroon moeten aanpassen. Meestal is die druk voldoende motivatie, merkt Femke. ‘Maar er zijn ook mensen die zich verzetten tegen wat zij zien als een opgelegd afvalregime. Dan moeten we ons verlies ook nemen en afscheid nemen. Mensen moeten ook zélf iets willen veranderen.’ 

Moeilijk etende kinderen

Een andere groep die Femke begeleidt in haar praktijk zijn ouders met moeilijk etende kinderen. Ze legt uit dat er veel laagdrempelige manieren zijn waarop je kinderen kunt stimuleren te eten. Zo adviseert ze bijvoorbeeld om kinderen eerst het eten te laten aanraken of een klein beetje te proeven. Haar algemene advies is: ‘Maak in elk geval géén uitzonderingen voor het ene kind, terwijl het andere gewoon eet wat de pot schaft. Jij beslist als ouder wat er op tafel komt, de kinderen bepalen hoeveel ze eten.’ 

Laatste levensfase

Ook mensen die ongeneeslijk ziek zijn en de laatste maanden of jaren nog zo stabiel en vitaal mogelijk willen beleven, kunnen terecht bij Fit For Foodies. Femke vertelt dat dit vaak heftige situaties zijn, maar dat ze dankbaar is om te kunnen bijdragen aan de kwaliteit van de laatste fase van hun leven. Ze concludeert dat haar werk een mooie mix is van interesse, betrokkenheid, levensstijl, psychologie en voeding. En de cliënten hebben ook haar wat te bieden, vertelt ze: ‘In mijn werk zie ik heel veel mensen die ver over hun grenzen zijn gegaan, stress hebben, slecht slapen, noem maar op. Daar leer ik van.’  

Lees hier het hele interview met Femke. 

Meer diëtisten in de media!  

Nieuws voor diëtisten hoopt dat meer diëtisten in de media komen om te vertellen over ons mooie beroep. Laat het weten als je in het nieuws bent gekomen! We schenken er graag aandacht aan in onze nieuwsbrief. Mail naar info@nieuwsvoordietisten.nl.   

Gepubliceerd op 11 maart 2025

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.