Diëtist blijft nodig bij veganistische voeding

Nieuwe initiatieven voor veganistische voeding, zoals de Schijf for Life en de Vegan Schijf, kunnen een hulpmiddel zijn voor mensen die uitsluitend plantaardig willen eten. Maar een persoonlijk advies van een diëtist blijft daarbij noodzakelijk, stellen de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) en het Voedingscentrum gezamenlijk.

Veganistische voedingsschijven

Er is steeds meer aandacht voor een volledig plantaardige voeding. Onlangs introduceerden 7 plantaardige diëtisten de Schijf for Life. Eerder dit jaar heeft de Nederlandse Vereniging voor Veganisme in samenwerking met diëtisten ook al een volledige vegan voedingsschijf opgesteld als alternatief voor de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Deze veganistische schijven kunnen volgens het Voedingscentrum een hulpmiddel zijn voor wie volledig plantaardig wil eten, naast een persoonlijk advies van een diëtist. Een veganistische voeding vraagt meer dan het weglaten van vlees, vis, ei en zuivel. Er zijn volwaardige vervangers nodig en het moet praktisch haalbaar zijn, ook op de langere termijn. Een diëtist kan een persoonlijk advies geven en waken over de volwaardigheid van een veganistisch voedingspatroon, aldus het Voedingscentrum.

Standpunt van de NVD

De NVD benadrukt dat de omschakeling naar een radicaal ander voedingspatroon zoals een veganistisch voedingspatroon, niet zomaar vanzelf gaat. Het vereist hoe dan ook een goede begeleiding, waarbij een volwaardige voeding het uitgangspunt is. De begeleiding van een diëtist, met een advies op maat, is daarbij belangrijk om tekorten en gezondheidsschade te voorkomen. Kwetsbare groepen zoals kinderen, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en ouderen hebben een groter risico op tekorten. Zij doen er volgens de NVD zeker goed aan om individueel advies in te winnen als ze veganistisch willen eten. Dat we hier niet te lichtvoetig over moeten doen, blijkt ook wel uit het onlangs verschenen advies van de Hoge Gezondheidsraad in België die veganistisch eten voor verschillende risicogroepen afraadt, aldus de NVD.

Bron: Nederlandse Vereniging van Diëtisten

Gepubliceerd op 24 september 2021

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. Jose Veen-Roelofs 29 september 2021 at 14:09 - Reply

    hetis prima dat er in de voeding een verschuiving plaats vindt richting meer plantaardig , maar waar ik mij wel zorgen om maak, zijn de ( kleine) kinderen wanneer alles plantaardig gaat worden. Om aan voldoende voedingsstoffen te komen zijn er van plantaardige producten vaak flink grotere portie’s nodig , die kinderen niet kunnen verwerken. Gevolg tekorten. De gevolgen van een veganistische voeding voor de gezondheid van jonge kinderen moet onderzocht worden liefst in grotere studies.

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: kinderdietist .
  2. Vera 24 september 2021 at 14:55 - Reply

    Raadpleeg een dietist als je veganistisch eet. Goed advies, echter de praktijk leert dat een dietist ook niet voldoende geschoold is om passende adviezen te geven. Heel jammer dat de dietetiek opleiding hierin tekort schiet. Feit is dat steeds meer mensen een vegetarisch of veganistisch eetpatroon hebben. Ik juich het toe.

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.