Diëtetiek tijdens de coronapandemie

De intensieve zorg van patiënten met het coronavirus (COVID-19) vraagt veel van zorgprofessionals, ook van diëtisten. Om veilig en effectief te kunnen werken, stelde de British Dietetic Association (BDA) een aantal richtlijnen op. Hierin staan ook aanbevelingen voor voeding voor mensen die op de intensive care behandeld worden. De BDA updatet deze richtlijnen zodra er nieuwe informatie beschikbaar is.

Nog niet evidence-based

De richtlijnen zijn opgesteld door de Critical Care Dietitians Specialist Group (CCSG) van de BDA. Omdat er nog een gebrek is aan wetenschappelijk bewijs over hoe het beste te handelen, zijn de richtlijnen gebaseerd op de kennis en ervaringen van mensen die al werken met patiënten met COVID-19.

Voedingsbehoeften

Omdat het onmogelijk is om evidence based uitspraken te doen over de voedingsbehoefte, gaat de richtlijn uit van de behoefte van mensen met ernstig longfalen of Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS). De gemiddelde tijd dat patiënten met COVID-19 beademd worden is naar verwachting 14 dagen en daarom lopen deze patiënten een hoog risico op ondervoeding. De auteurs raden aan om de voedingsrichtlijn volgens ESPEN 2019 aan te houden voor de hoeveelheid energie en eiwitten.

Bijkomende factoren

Het is effectief gebleken om mensen met COVID-19 in buikligging te beademen. Een nasogastrische voedingssonde kan toegepast worden als er geen gastro-intestinale problemen zijn, zoals braken. Mogelijk mag de patiënt maar een beperkte hoeveelheid vloeistof binnenkrijgen op een dag, waardoor de hoeveelheid voeding moet worden beperkt. Hiervoor is nauw overleg nodig met het behandelteam om zowel te voldoen aan de vochtbeperking als aan de voedingsbehoefte. Ook zullen veel patiënten bij opname maagdarmproblemen hebben, als diarree, buikpijn of braken. Mensen met diabetes type 2 hebben een hoger risico op COVID-19 en kunnen zeer hoge insulinedoses nodig hebben. Dit zijn factoren waarmee rekening gehouden moet worden binnen de enterale en parenterale  voedingsschema’s.

Planning

De CCSG beveelt aan dat de planning voor het vergroten van de IC-capaciteit in samenspraak gaat met voedingsprofessionals. Er moet een inschatting gemaakt worden van het aantal extra diëtisten dat nodig kan zijn om de geplande verhoging van de IC-bedden te dekken. Hierbij moet vastgesteld worden welke diëtisten ervaring hebben met intensieve zorg, enterale en parenterale voeding. De meest ervaren diëtisten moeten ingezet worden voor de meest zieke patiënten. De overige diëtisten kunnen dan ingezet worden om de meest ervaren diëtisten hiervoor vrij te maken. Ook moet gezorgd worden voor de aanwezigheid van voldoende voedingspompen en toebehoren en zo nodig moeten die worden besteld en op voorraad gehouden.

Scholing

Daarnaast is het volgens de CCSG belangrijk dat er een speciale bijscholing komt voor IC-diëtisten en dat ze toegang hebben tot specifieke IC-systemen op de computer, indien van toepassing. Ook al is het aantal diëtisten dat nodig is op de IC afhankelijk van de toename van het aantal bedden, de CCSG noemt het noodzakelijk om alvast te beginnen met het extra bijscholen van de diëtisten.

Communicatie

Goede communicatie is essentieel voor veilige en effectieve zorg. Het CCSG beveelt aan dat er bij overleggen over COVID-19 altijd een diëtist aanwezig is, om zo goed mogelijk veranderingen door te kunnen voeren. Daarnaast is vroegtijdige communicatie noodzakelijk met het verplegend personeel dat verantwoordelijk is voor andere afdelingen waar IC-patiënten worden verpleegd. Zo is zorgpersoneel op die afdeling op de hoogte van de voedingsprotocollen en van de vereisten voor het bestellen van voeding, hulpstoffen en andere benodigdheden.

Een opsomming van alle aanbevelingen en overige aanbevelingen is te vinden in dit document.

Bron: British Dietetic Association

Gepubliceerd op 27 maart 2020

Door Marjolein Streur

Reageer op dit artikel

  1. Marianne 27 maart 2020 at 10:57 - Reply

    Jazeker, door N ederlands Tijdschrift voor Diëtisten gepubliceerd

    • Beroep: Diëtist
  2. Mariette Hoogers 27 maart 2020 at 07:09 - Reply

    Vanuit de fysiotherapie heb ik “aanbevelingen fysiotherapeutisch handelen bij COVID-19 tijdens ziekenhuisopname” gezien, hier in Nederland.
    Is er voor de Nederlandse situatie al een “aanbeveling diëtistisch handelen bij COVID-19 tijdens ziekenhuisopname” vanuit de Nederlandse diëtetiek?

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.