Dierlijk eiwitaandeel daalt slechts langzaam
Het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) wil dat we in 2030 in Nederland evenveel dierlijk als plantaardig eiwit binnenkrijgen. Maar uit onderzoek van het RIVM blijkt dat het dierlijk eiwitaandeel slechts langzaam daalt: van 61 procent in 2012-2016 tot 59 procent in 2019-2021. Jongeren doen het hierbij beter dan 65-plussers. Alleen mensen die geen vlees eten, bereiken het eiwitdoel ook echt.
Verschillende groepen
De meeste mensen in Nederland krijgen meer dan 50 procent dierlijke eiwitten binnen. Wel zijn er verschillen te zien tussen bepaalde groepen. Zo komen kinderen en mensen die minder of geen vlees eten, dichter bij het doel. Meisjes en vrouwen krijgen minder dierlijke eiwitten binnen dan jongens en mannen. En 65-plussers krijgen meer dierlijke eiwitten binnen dan jongere volwassenen.
Het aandeel dierlijk eiwit is:
- 38 procent voor kinderen die geen vlees eten
- 43 procent voor volwassenen die geen vlees eten
- 55 procent voor meisjes van 12-17 jaar
- 57 procent voor jongens van 12-17 jaar
- 59 procent voor vrouwen van 18-64 jaar
- 60 procent voor mannen van 18-64 jaar
- 63 procent voor mannen van 65-79 jaar
- 65 procent voor vrouwen van 65-79 jaar
Eiwitbronnen
Ten opzichte van 2012-2016 zijn Nederlanders in 2019-2021 iets meer plantaardig en minder dierlijk voedsel gaan eten. Zo is de gemiddelde consumptie toegenomen van plantaardige voedingsmiddelen als groenten (+22 g/d), fruit en olijven (+15 g/d) en noten en zaden (+4 g/d). Ook vlees- en zuivelvervangers zijn we meer gaan gebruiken (+7 g/d). De consumptie is gedaald van zuivel (-4 g/d) en vlees (-12 g/d). De eiwitratio is daarmee voorzichtig verschoven richting minder dierlijke eiwitten: van 61 procent naar 59 procent. De gemiddelde totale eiwitinname is daarbij stabiel gebleven op 76 g per persoon per dag. De belangrijkste eiwitbronnen in het Nederlandse eetpatroon zijn vlees, brood, granen, rijst en pasta en zuivel.
Bron: RIVM
Gepubliceerd op 18 oktober 2024
Door Angela Severs
Ik doe niet mee met de eiwittransitie.
Er is te veel pseudowetenschap.
Ik ga voor hoogste kwaliteit eiwitten ook voor mijn cliënten, dus dierlijke eiwitten, hoogste nutriënten dichtheid, minder medicatie en geen chemische bewerkte producten. Dan vallen zeer veel plantaardige producten af. Het gaat mij om echt eten dus. En aangezien ik ook bij haast alle cliënten meet dat ze insulineresistent zijn, vallen peulvruchten ook af om insulineresistentie om te kunnen keren. Met dierlijke eiwitten eet je netto ook veel minder, zeker in combinatie met vasten.
Vegetarisch kan wel, maar volledig plantaardig blijkt keer op keer minder goed te zijn. Helemaal voor mensen met diabetes.
Want wat heb je aan een minder kwaliteit voeding waarbij chronische gebruik van medicatie nodig is en chemisch bewerkte producten gegeten worden (alle light, chemische toevoegingen en ALLE plantaardige oliën tenzij koud geperst)? De farmaceutische en voedingsmiddelen industrie zijn de meest vervuilende industrieën. Ik heb mijn keuze gemaakt, ik ga niet voor second best.