Dieet verandert hersenactiviteit bij ADHD

Kinderen van wie de ADHD-symptomen drastisch afnemen na het volgen van een fewfoods-dieet, hebben een verhoogde activiteit in een deel van de hersenen dat juist in rust actief is. Hoe groter de gedragsverbetering, hoe meer activiteit in dit hersendeel te zien is. Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben hiermee voor het eerst een verband vastgesteld tussen afname van ADHD na een dieet en veranderde hersenactiviteit.

BRAIN-studie

Het onderzoek is een onderdeel van de zogenoemde BRAIN-studie, die onder jongens met ADHD in de leeftijd van 8-10 jaar wordt uitgevoerd. Daarin wordt het effect van een dieet onderzocht op onder meer ADHD-symptomen en hersenactiviteit. Bij de onderzochte kinderen is 2 keer een hersenscan (fMRI) gemaakt. Na de eerste scan volgden de kinderen het fewfoods-dieet: gedurende 5 weken mochten ze alleen een beperkt aantal producten eten. Daarna is de tweede scan gemaakt. Van 53 kinderen zijn de hersenscans geanalyseerd. Bij ruim 60 procent van deze kinderen zagen de ouders een grote afname in ADHD-symptomen na het fewfoods-dieet. Deze afname in ADHD-symptomen ging gepaard met een duidelijk verhoogde activiteit in een bepaald hersengebied.

Precuneus

De verhoogde activiteit is gevonden in de precuneus. Dit is een belangrijk hersendeel van het zogenoemde defaultnetwerk. Dat deel van de hersenen is vooral actief in periodes van rust, waarin iemand niet op gebeurtenissen in de buitenwereld is gericht. Hoe hoger de activiteit, hoe rustiger het gedrag. Uit eerder onderzoek is gebleken dat kinderen met ADHD in dit deel van de hersenen een lagere activiteit hebben. Ook is gevonden dat de activiteit van de precuneus toeneemt na behandeling met Ritalin. Volgens de onderzoekers sluiten de bevindingen goed aan bij wat er al bekend is over dit hersengebied. Ook spreken ze van een belangrijke stap in het onderzoek naar voeding en ADHD. De subjectieve gedragsobservatie door ouders is nu op een objectieve en meetbare manier bevestigd door de scans van de hersenen. Deze uitkomst van de BRAIN-studie is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports.

ADHD en voeding

Ongeveer 6 procent van de kinderen in Nederland heeft ADHD, een aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit. De symptomen kunnen bij een deel van de kinderen sterk verminderen door het fewfoods-dieet, ook wel bekend als het RED-dieet. Uit eerder onderzoek is gebleken dat 60 procent van de kinderen niet meer aan de criteria voor ADHD voldoet na het volgen van dit dieet. Het fewfoods-dieet is echter zwaar en eentonig, en kan niet standaard worden toegepast. Daarom is het belangrijk om het werkingsmechanisme van voeding en ADHD beter te begrijpen. Wageningen University & Research onderzoekt nu ook de rol van de microbiota om de werking van het dieet verder te ontrafelen.

Bron: Wageningen University & Research

Gepubliceerd op 24 november 2021

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. Lia van Marwijk 14 december 2021 at 19:33 - Reply

    Hallo,
    Is dit dieet ook voor volwassen met Adhd? 26 jaar en 57 jaar

    • Beroep: Diëtist
    • Indien anders: Student

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.