Dieet kan diabetes minimaal 2 jaar omkeren

Circa 36 procent van de mensen met diabetes type 2 is 2 jaar na aanvang van een energie- en koolhydraatbeperkt dieet nog steeds in remissie. Dat blijkt uit een gerandomiseerde klinische trial (DiRECT) onder ruim 300 mensen met diabetes in 49 huisartspraktijken in Schotland en Engeland. Volgens de onderzoekers is hiermee bewezen dat diabetes type 2 geen onvermijdelijk progressieve ziekte is. De resultaten zijn gepubliceerd in The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Streng dieet

De helft van de deelnemers kreeg 2 jaar geleden een dieetinterventie en de andere helft een standaard behandeling. De dieetinterventie bestond uit een streng energiebeperkt en koolhydraatbeperkt dieet (maaltijdshakes) voor de periode van 3-5 maanden. Daarna kregen ze begeleiding bij het vasthouden van het gewichtsverlies op de lange termijn. De patiënten zijn 2 jaar lang gevolgd.

Gewichtsverlies is bepalend

De onderzoekers definiëren remissie van diabetes als een HbA1c van <48 mmol/mol zonder gebruik van diabetesmedicatie. Na 2 jaar bleek 36 procent van de patiënten in remissie. Dat is iets lager dan de 46 procent, die 1 jaar na aanvang in remissie was. Volgens de onderzoekers komt dat omdat het gewicht in het 2e jaar iets is toegenomen. Het omkeren van diabetes type 2 blijkt namelijk sterk gerelateerd aan gewichtsverlies. Van de deelnemers die na 2 jaar nog minimaal 10 kg gewichtsverlies hadden, is 64 procent in remissie. Circa 1 op de 4 deelnemers in de interventiegroep wist dit gewichtsverlies te bereiken. Gemiddeld was de interventiegroep na 2 jaar 5,4 kg meer afgevallen dan de controlegroep.

Minder diabetesmedicatie

Ook bij deelnemers die niet in remissie waren, zijn gunstige effecten gevonden. In de interventiegroep in zijn geheel daalde de glucosegehaltes en was minder diabetesmedicatie nodig. Het HbA1c daalde van gemiddeld 60 mmol/mol bij aanvang van de studie naar 54 mmol/mol na 2 jaar. Bij aanvang van de studie had 75 procent van de deelnemers diabetesmedicatie nodig. Na 2 jaar was dat nog maar bij 40 procent het geval. Ter vergelijking: in de controlegroep bleef het HbA1c stabiel en steeg het aantal mensen dat diabetesmedicatie nodig had naar 84 procent.

Alvleesklier

Waarom is gewichtsverlies zo gunstig bij diabetes type 2? Volgens de onderzoekers zijn er aanwijzingen dat gewichtsverlies gepaard gaat met een vermindering van het vetgehalte in de alvleesklier. Dit verbetert de werking van de alvleesklier en de productie van insuline.

Bron: University of Glasgow

Gepubliceerd op 8 maart 2019

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

  1. Myrthe 15 maart 2019 at 14:34 - Reply

    Zo te lezen is het gewichtsverlies bepalend voor het resultaat. Zullen we dan ophouden met te doen alsof we daarvoor perse koolhydraatbeperkt moeten eten. Zo wordt deze interventie op een misleidende manier gepromoot. Trouwens: wat is koolhydraatbeperkt?? Daar worden verschillende criteria voor gehanteerd.
    Interessant zou dus zijn om te zien of dezelfde resultaten worden behaald met eenzelfde energiebeperking zonder koolhydraatbeperking.

    • Beroep: Diëtist
    • Joh Hart 22 maart 2019 at 10:42

      Bij koolhydraatbeperking -minder dan 50 gram per dag- kan men eten tot verzadigd
      Bij energie beperking heeft men constant honger en dat is niet lang vol te houden

      • Beroep: -Selecteer beroep-
      • Indien anders: Verpleegkundige
  2. Harriet Verkoelen 12 maart 2019 at 14:30 - Reply

    Fantastisch dat er steeds meer resultaten bekend worden. Wat betreft compliance is dat in het grote Amerikaanse programma Virta Health (dat mensen zelf moeten betalen) 80%. Dat is hoger dan de compliance voor medicijnen. Ook een mooi resultaat.
    Voor geïnteresseerden is op mijn website mijn schema voor afbouw van diabetesmedicatie te downloaden.
    https://www.harrietverkoelen.nl/collegiale-consultatie/
    Op 19 april volgt weer een geaccrediteerde bijscholing ‘Koolhydraatbeperking S, M, L. Welke maat heeft je cliënt?’
    De diabeteszorg gaat echt veranderen, dat is niet meer te stoppen gelukkig.

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.