Diabetes type 2 en hypertensie risicofactoren bij coronavirus
Diabetes type 2 en hypertensie zijn de meest voorkomende comorbiditeiten bij mensen met corona-infecties. Onderzoek toont aan dat er een directe link is tussen deze metabole aandoeningen en het ziekteverloop van COVID-19. Controle van de metabole waarden kan wellicht helpen om ernstige complicaties te voorkomen of te verbeteren. Dat beschrijven onderzoekers in een artikel, gepubliceerd in het tijdschrift Nature.
Hoger risico
Volgens verschillende onderzoeken hebben patiënten met diabetes type 2 en het metabool syndroom bij besmetting met COVID-19 mogelijk een 10 keer hoger risico om te overlijden. Diabetes type 2 en het metabool syndroom verhogen bij meerdere infectieziekten het risico op ernstigere symptomen en sterfte en er is bewijs dat dit bij het coronavirus ook het geval is. Het virus blijkt zich namelijk te binden aan het enzym ACE 2, een enzym dat ook een rol speelt bij hoge bloeddruk en de afgifte van insuline.
Glucoseregulatie
Diabetes type 2 en hyperglykemie lijken beide risicofactoren te zijn voor een ernstiger verloop van een infectie met een coronavirus. Bij andere virusinfecties is gebleken dat bij een slechtere glucoseregulatie het afweersysteem minder effectief werkt. Ook bij het coronavirus zijn hier specifieke aanwijzingen voor. Uit muisonderzoek blijkt dat de combinatie van een infectie met het coronavirus en diabetes type 2 leidt tot een verstoorde immuunrespons, waardoor ernstiger en langer aanwezige longklachten ontstaan.
Cytokinestorm
Een ander mechanisme waardoor mogelijk ernstige complicaties kunnen ontstaan is het optreden van een cytokinestorm. Mensen met metabole stoornissen hebben al laaggradige ontstekingen in het lichaam, waardoor er meer cytokines vrijkomen. Bij COVID-19 is het vermoeden dat het niveau van cytokines ineens sterk verhoogt, waardoor (multi)orgaanfalen kan ontstaan.
Klinische aanbevelingen
COVID-19 is niet primair een metabole ziekte, maar het is van belang om glucosegehalte, lipidengehalte en bloeddruk goed te controleren en bij te stellen bij patiënten met diabetes type 2 en/of het metabool syndroom. Dit helpt mogelijk om de ontstekingsreactie te verminderen. Deze controles zijn volgens de auteurs vooral relevant bij mensen met hypertensie of diabetes om het risico op complicaties te verlagen. Ook bij andere patiënten met COVID-19 noemen ze het zinvol om deze controles te doen, om zo meer inzicht te krijgen in de ziekte.
Bron: Nature
Gepubliceerd op 14 april 2020
Door Marjolein Streur
Ik heb sinds december 2018 diabetes type 2. Dan behoor ik tot de risicogroepen. Het lijkt me verstandig dat ik geregeld mondkapjes draagt.