De rol van voeding en leefstijl bij verstoringen in de dunne darm

Aandoeningen aan de dunne darm worden vaak behandeld met medicijnen. Toch kunnen op de persoon afgestemde adviezen over voeding, suppletie en leefstijl minstens zo’n goed resultaat geven, omdat ze de oorzaken aanpakken. Dat wordt duidelijk tijdens de Orthica Expert Clinic “Systeemdenken bij verstoringen in de dunne darm”, die verspreid over Nederland wordt georganiseerd in juni en september. Deelnemers van de eerste Expert Clinic op 22 mei waren na afloop erg enthousiast en noemden het een inspirerende bijeenkomst. De bespreking van de casussen over glutensensitiviteit, SIBO (bacteriële overgroei in de dunne darm) en de ziekte van Crohn blijken soms echte “eye openers”.

Systeemdenken

‘De vertering is de basis van onze gezondheid’, vertelt drs. Anna Kruyswijk tijdens de Expert Clinic. Zij is (natuur)arts met 30 jaar praktijkervaring en tevens auteur van onder meer het boek “Eenvoudig Gezond, over omgevingsinvloeden, leefstijl en voedingskeuze”. Zij benadrukt dat het belangrijk is om klachten van mensen in breder perspectief te plaatsen en gebruikt daarvoor “systeemdenken”. Bij verstoringen in de dunne darm kunnen verschillende factoren een rol spelen, van genetische aanleg tot omgeving, van voeding tot leefstijl en van psychosociale factoren tot het microbieel evenwicht. Kruyswijk: ‘Door al deze invalshoeken als een detective te onderzoeken, kun je proberen te begrijpen waarom de klachten bij deze patiënt ontstaan.’

Lekkende darm

Hoe je systeemdenken kunt toepassen op verstoringen in de dunne darm, illustreert Kruyswijk aan de hand van casussen over glutensensitiviteit, de ziekte van Crohn en SIBO (bacteriële overgroei in de dunne darm). Bij glutensensitiviteit speelt een lekkende darm (“leaky gut“) soms een rol, bijvoorbeeld door veelvuldig gebruik van pijnstillers. Kruyswijk: ‘De gemiddelde huisarts heeft er nog nooit van gehoord. Maar door een lekkende darm te herstellen, verdwijnt een glutensensitiviteit meestal na verloop van tijd.’ In de casus werden hiervoor onder meer probiotica en glutamine ingezet, naast het stoppen met pijnstillers. Ook de casus over de ziekte van Crohn illustreert duidelijk de invloed van voeding, leefstijl en de omgeving. Kruyswijk: ‘Er is een gen voor de ziekte van Crohn, maar de epigenetica bepaalt of de ziekte tot uiting komt’.

SIBO

SIBO, een aandoening die nog niet zo lang in de belangstelling staat, komt naar schatting voor bij 45 procent van de mensen met prikkelbare darmsyndroom. Bij SIBO zitten de bacteriën uit de dikke darm tot ver in de dunne darm en dat gaat gepaard met heel diverse klachten. Vaak worden antibiotica voorgeschreven, maar die kunnen het probleem ook erger maken. Kruyswijk pleit voor het aanpakken van mogelijke oorzaken zoals stress, een tekort aan maagzuur en langdurig gebruik van ontstekingsremmers. Ze laat je kennismaken met voedingsadviezen en suppletie om de vertering te ondersteunen, zoals goed kauwen, niet te laat eten en suppletie met enzymen, vitamines en probiotica. Tijdens de Expert Clinic krijgen deelnemers veel handvatten om de aanpak van systeemdenken te vertalen naar praktische adviezen voor individuele cliënten.

Schrijf je in

Wil je ook een bredere kijk op de behandeling van verstoringen in de dunne darm, zoals glutensensitiviteit, SIBO (bacteriële overgroei in de dunne darm) en de ziekte van Crohn? Kom dan naar één van de volgende Expert Clinics. Kijk hier voor meer informatie.

Gepubliceerd op 4 juni 2018

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.