De Praktijk: Verslag uit Dubai

Harriet Verkoelen is diëtist en diabetesverpleegkundige en is gespecialiseerd in de koolhydraatarme leefstijl. Ze is lid van Kenniscentrum Diëtisten Overgewicht en Obesitas (KDOO). Op 25 en 26 juni was ze aanwezig bij het “Middle East Obesity, Bariatric Surgery and Endocrinology Congress” in Dubai. Ze beschreef voor Nieuws voor diëtisten de highlights.

Diabetes type 2

Samen met Ellen Govers, voorzitter van KDOO, bezocht ik dit congres, waar voornamelijk deelnemers uit het Midden-Oosten kwamen. We hebben ook allebei een presentatie gegeven. Ellen gaf een presentatie met als onderwerp: “The rationale behind low carbohydrate diets for weight loss.” Mijn lezing had als als onderwerp: “Diabetes type-2 patients can stop insulin when following the low carbohydrate lifestyle”. Grappig genoeg was men niet zo onder de indruk dat 90% van de patiënten met diabetes type 2 kan stoppen met insuline. Men was meer onder de indruk van het feit dat 100% van de deelnemers afvalt door deze leefstijl.

Bariatrische chirurgie

Tijdens dit congres kreeg bariatrische chirurgie veel aandacht. Wat vooral uit de presentaties naar voren kwam is dat er zoveel begeleiding nodig is voor deze groep patiënten. Dat is ook bij ons bekend. Het gaat om begeleiding van een half jaar tot een jaar voorafgaand aan de operatie tot blijvende begeleiding na de operatie. In het begin is die begeleiding intensief, maar uiteindelijk blijft een jaarlijkse check echt noodzakelijk. Er bestaat dus geen “quickfix”.

Er zijn echter ook mensen die snel betalen voor zo’n operatie en die zich daarna niet meer laten zien. Met hen gaat het na de operatie op den duur niet goed. Hun gewicht neemt weer toe en ze krijgen gemakkelijker complicaties. Counseling is dus erg belangrijk, ook bij emotionele problemen waardoor eetstoornissen kunnen ontstaan. Het belang van motivational interviewing bij deze groep patiënten werd besproken op het congres.

Kinderen en overgewicht

Wat ik erg indrukwekkend vond, waren de lezingen over overgewicht en obesitas bij kinderen. De kinderen van nu hebben in sommige landen, zoals USA, een lagere levensverwachting dan hun ouders! Soms krijgen kinderen tussen 13 en 16 jaar al hart- en vaatziekten. Ook zien artsen bij kinderen al signalen van NAFLD (Non Alcoholic Fatty Liver Disease). In Nederland wordt hier  – voor zover ik weet – nog niet naar gekeken. Maar ik vermoed dat ook hier de vette lever bij kinderen al te zien kan zijn. Bariatrische chirurgie is voor kinderen niet aan te bevelen.

In Saudi-Arabië is NAFLD de grootste indicatie voor levertransplantatie. Maar als na de operatie de leefstijl niet verandert, zal de nieuwe lever ook weer vervetten. Al met al erg interessant om ervaringen te delen met mensen van over de hele wereld. Want de obesitas-epidemie is mondiaal. Volgend jaar vindt het congres plaats in Istanbul.

Harriët Verkoelen (www.harrietverkoelen.nl)

www.KDOO.nl Kenniscentrum Diëtisten Overgewicht en Obesitas

Gepubliceerd op 6 juli 2018

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.