De mythe van het “gebalanceerde voedingspatroon”

Hulde voor de American Heart Association (AHA). Ze durfden het onlangs aan om een mythe in de voedingsrichtlijnen te ontkrachten. Namelijk de mythe dat het gezond is om gevarieerd te eten.

Begrijp me goed: ik denk dat het héél gezond is om gevarieerd te eten. Maar dan wel op de manier zoals die oorspronkelijk door voedingskundigen bedoeld is. Dat betekent variatie in soorten groenten en fruit, variatie in vlees/vis/vega en de soorten daarin, variatie in andere natuurlijke producten, zoals noten, granen, kruiden, peulvruchten.

Die nadruk op variatie lijkt hard nodig. De oorspronkelijke mens had naar schatting 80.000 eetbare producten op zijn repertoire, waarvan er 3.000 echt veel werden gegeten. Maar de gemiddelde Amerikaan leeft tegenwoordig op een armoedig dieet van tarwe, soja en mais. Michael Pollan berekende dit in zijn bestseller “Een pleidooi voor echt eten“. Het gemiddelde Amerikaanse voedingspatroon bevat dagelijks 768 kilocalorieën uit tarwe, 554 kilocalorieën uit mais(stroop) en 257 kilocalorieën uit soja. Dan blijft er maar weinig over voor variatie. Jammer, maar bij ons is het waarschijnlijk niet veel beter. Het komt omdat vrijwel alle superbewerkte producten in de supermarkt worden gemaakt van deze 3 spotgoedkope basisingrediënten. Denk aan ontbijtgranen, brood, pasta, sauzen, vleesvervangers, koekjes en snacks.

Gevarieerd eten is dus gezond, maar in de praktijk betekent het lang niet altijd dat een voeding gezonder wordt door meer variatie. De studie van de AHA laat dat in elk geval niet zien. En hoe komt dat? Vooral omdat mensen dénken dat ze gevarieerder eten, maar dat ze in de praktijk kiezen voor industrieel bereide producten in de supermarkt, die hun voeding alleen maar eenzijdiger maken. Zo kan het dus gebeuren dat een veganist die kiest voor onbewerkte producten waarschijnlijk veel gevarieerder eet dan een westers etende omnivoor. Het draait immers veel meer om de kwaliteit van de gekozen producten, en niet om de kwantiteit.

In de praktijk leidt meer variatie dus vaak tot minder gezondheid. En dat hebben we te danken aan de armoedige samenstelling van de industrieel bereide producten. Maar het komt óók door de slimme marketing van de voedingsindustrie. Want voor hen kwam de mythe van het “gebalanceerd voedingspatroon” altijd enorm goed van pas. Een Magnum, een Mars, een cola? Het past allemaal in een gebalanceerd voedingspatroon, zeggen de marketeers vol overtuiging. Het is goed nieuws dat de Amerikaanse Hartstichting dit heilige huisje omver heeft geschopt.

 

Gepubliceerd op 28 augustus 2018

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

  1. Dree 31 oktober 2019 at 22:09 - Reply

    In een Netflix documentaire werd het goed uitgelegd: 59.000 van de 60.000 producten in supermarkten zijn ongeschikt voor menselijke consumptie.
    Feitelijk weten we al jaren dat de westerse mens te veel koolhydraten binnenkrijgt, maar de officiële instanties zijn onkundig of corrupt en blijven ziekmakende adviezen geven. De tsunami van diabetes type 2 en alzheimer zijn hier het gevolg van. Weinig doktoren adviseren het ketodieet, wat deze ziektes kan voorkomen. De voedingsindustrie maakt ons ziek, de farmaceutische industrie geeft ons levenslang symptoombestrijders. Gefaciliteerd door de gezondheidszorg en de politiek.

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: Biochemisch analist
  2. A.J. van Woerkom. 2 september 2019 at 14:58 - Reply

    Kan heel goed leven met de strekking van het betoog maar. En nu komt het als ik gevarieerd eet en de verschillende producten die ik eet bevatten niet de goede voeding stoffen of in de verkeerde balans dan helpt gevarieerd eten ook maar gedeeltelijk. En komen onze organen nog steeds voedingstoffen tekort. Raken ze in de stress en functioneren niet meer naar behoren. Vanuit die situatie raakt ons lichaam uit balans met ziek en zeer tot gevolg tot chronische aandoeningen aan toe.
    Een onderzoeksrapport uit Minnesota verteld 85% ons overkomt aan ziek en zeer is voedsel gerelateerd. Het legt uit, de onbalans aan voedingstoffen in ons voedsel organiseert organen in stress.
    Voedselproducenten kunnen hier wat aan doen maar hebben de consumenten (zorg instellingen) daar bij nodig. Onze banken maken deze stap onmogelijk.
    Kosten besparing in de zorg kan het makkelijkst en goedkoopst gerealiseerd worden door op de balans aan inhoudelijke voedingstoffen van ons voedsel te sturen.

    • Beroep: Anders
    • Indien anders: voedselproducent

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.