De Gezondheidsraad heeft een diëtist nodig

In 2015 deed de Gezondheidsraad een mooie belofte in de nieuwe Richtlijnen goede voeding. Voortaan zouden de wetenschappers veel minder kijken naar losse nutriënten en voedingsmiddelen, en veel meer naar complete voedingspatronen. Want voeding is natuurlijk veel meer dan de optelsom van nutriënten, en die nutritionistische blik is zóóó 2008.

Toch bracht de Gezondheidsraad onlangs een nieuw advies uit over een enkelvoudig nutriënt: eiwit. Ik vond dat advies bijzonder nutritionistisch en opvallend onpraktisch.

Nu is het natuurlijk niet de taak van de Gezondheidsraad om praktisch te zijn. Die ondankbare taak mag het Voedingscentrum altijd uitvoeren na elk nieuw rapport. De cijfermatig getalenteerde voedingskundigen uit Den Haag gaan dan vlijtig doorrekenen wat voor consequenties de nieuwe normen hebben voor de Schijf van Vijf, om vervolgens dan de aanbevolen hoeveelheden te tweaken richting het perfectionistische ideaal.

Maar ik durf te wedden dat zélfs de medewerkers van het Voedingscentrum nu de wenkbrauwen optrokken. Want de aanbevolen hoeveelheid eiwit voor gezonde volwassenen is volgens de Gezondheidsraad (tromgeroffel!) gestegen van 0,80 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht naar 0,83 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. Voor de gemiddelde Nederlander is dat zo’n 2 gram per dag “extra”, iets dat met een paar slokken melk al voor de bakker is. Ik had ook geen verhoging verwacht voor volwassenen, maar deze 0,03 gram verhoging suggereert een precisie die er in het echte leven niet is.

Het tweede advies van de Gezondheidsraad, waarvan mijn wenkbrauwen meer dan 0,03 centimeter omhoog gingen, is om de eiwitaanbeveling voor ouderen niet te verhogen. En dat terwijl er zo veel fysiologische redenen zijn om juist voor die doelgroep wél wat scheutiger te zijn. De belangrijkste reden is dat je door voldoende eiwitten (plus beweging) de “automatische” spierafbraak bij het ouder worden kunt afremmen of zelfs voorkomen. Een andere reden is de verzadigende werking van eiwit, wat helpt om de energie-inname te reguleren. Nóg een extra reden is dat eiwitten heel belangrijk zijn voor kwetsbare ouderen. De Gezondheidsraad noemt kwetsbare en ondervoede ouderen wel: ze sluiten niet uit dat voor deze groep de eiwitbehoefte hoger ligt, maar verder gaan ze niet in dit advies. Terwijl dat nou een groep is die veel baat had kunnen hebben bij een duidelijk eiwitplan. Tot slot kunnen de verhoogde behoeften van ouderen aan calcium, vitamine B12, B6 en D veel gemakkelijker worden gedekt in voeding die veel eiwitrijke producten bevat,  zoals vis, eieren en zuivel.

Natuurlijk, wetenschap is de basis. Maar het uitlichten van één nutriënt geeft scheve en onhaalbare voedingsadviezen. Wat de Gezondheidsraad had moeten doen, is trouw blijven aan de belofte van 2015. Dat betekent dat ze het advies hadden moeten doorrekenen en vertalen naar een compleet voedingspatroon dat geschikt is voor de bevolking. En dat ze daarbij juist extra aandacht hadden geschonken aan doelgroepen met verhoogde behoeften.

Doorrekenen? Vertalen naar een compleet voedingspatroon? Aangepast aan de doelgroep? Het is duidelijk. De Gezondheidsraad heeft een diëtist nodig.

Gepubliceerd op 30 maart 2021

Door Karine Hoenderdos

Reageer op dit artikel

  1. Suzan Bijleveld 3 april 2021 at 23:16 - Reply

    Wat een goede column Karine! Het is gewoon lachwekkend. Dit kan een mens toch niet serieus nemen? Ze hebben inderdaad een diëtist nodig!

    • Beroep: Diëtist
  2. Ellen Govers 3 april 2021 at 15:07 - Reply

    Helemaal mee eens, Karine. Oma spreekt: 35 jaar geleden heb ik in een verpleeghuis onderzoek gedaan waarin ik kon aantonen dat 0,80 g/kg eiwit voor ouderen te laag is. 1,0 g/kg is prima en haalbaar. Waarom: ze hebben een minder efficiënte eiwit turnover in de lever en maken dus minder goed lichaamseiwit uit voedingseiwit. We weten dat zuivel zorgt voor beter behoud van de spieren. Kortom: niet beknibbelen. Liever wat minder snoepen dan minder eiwit.
    We hebben natuurlijk kanjers in de diëtetiek die moeiteloos in de Gezondheidsraad passen: Marian De van der Schueren, Hinke Kruizinga of Harriet Jäger. Keus genoeg. De laatste heeft zich zelfs gespecialiseerd in ouderen, dus dit moet op te lossen zijn.

    • Beroep: Diëtist
  3. Pol Grootswagers 31 maart 2021 at 22:24 - Reply

    Wat mij verbaast is de notie dat eiwit voor de spier slechts zin heeft bij meer beweging, en daardoor niet wordt geadviseerd. Dat terwijl GR niet lang geleden dezelfde ouderen adviseerde meer te bewegen, plus tweewekelijks spierversterkende krachtoefeningen te doen.

    • Beroep: Voedingswetenschapper
  4. Klaske 31 maart 2021 at 12:20 - Reply

    Helemaal mee eens! Heel goed verwoord!

    • Beroep: Gezondheidswetenschapper
  5. Edward Sliwinski 31 maart 2021 at 10:15 - Reply

    Karine, wat een geweldige column! Helemaal mee eens! Wat een tijdsverspilling zo’n advies. En weer een gemiste kans om iets zinnigs te adviseren voor de kwetsbare ouderen!

    • Beroep: Voedingswetenschapper
  6. Marian 31 maart 2021 at 08:47 - Reply

    Helemaal eens Karine. Met name ook over de vage bewoordingen mbt de kwetsbare ouderen. Wat moet je daar nu mee?
    Kennelijk heeft de ene diëtist in de commissie (want die zit er wel in) geen potje kunnen breken

    • Beroep: Diëtist
  7. Tia Pijlman-Nijenberg 30 maart 2021 at 17:37 - Reply

    Wie stuurt een open sollicitatie?

    • Beroep: Diëtist

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.