De gezonde keuze is niet de gemakkelijke keuze
Fietsers en wandelaars hebben een lagere BMI dan automobilisten. Niks verbazingwekkends aan dat nieuwtje, toch? Totdat ik beter keek naar de cijfers en zag dat jezelf verplaatsen op een elektrische fiets nog minder gunstig gezondheidseffect heeft dan reizen per openbaar vervoer of zelfs per motor.
Het is een mooi voorbeeld van de vloek van de goedwillende gemakzucht. Mensen willen vaker fietsen omdat het gezond is, en kopen dan een fiets die eigenlijk helemaal niet zo gezond is. Het is net zoiets als mensen die minder suiker willen eten, maar dan wel kiezen voor bananenbrood en gebak vol dadels. Of mensen die gaan krachtsporten in een airconditioned sportschool waar de apparaten zo precies passend zijn afgesteld dat er geen spiervezel teveel wordt aangespannen.
De goedwillende gemakzucht is het langzaam werkende gif dat onze gezondheid ondermijnt. Het vlees is zwak, onze wilskracht is beperkt houdbaar en de mens is van nature liever lui dan moe. Vroeger, toen we nog jaagden en verzamelden, waren dat uitstekende eigenschappen. Tegenwoordig moeten we juist onze natuurlijke zucht naar gemak indammen.
Dé slogan in de gezondheidsvoorlichting is al jaren ‘Maak de gezonde keuze de gemakkelijke keuze’. Eigenlijk is dat dus een volstrekt foute slogan. De gezonde keuze is namelijk meestal niet de gemakkelijke keuze. Natuurlijk snap ik de gedachte erachter en die is goed. We kunnen het pad naar een gezonde leefstijl plaveien met nudging, met aantrekkelijke recepten, gevarieerde fitnessoefeningen, coaching, met handige leefstijltips en door zelf het goede voorbeeld te geven. Maar het feit blijft dat gezond leven altijd indruist tegen onze drang naar zoet, naar vet, naar lui, naar lekker.
Dit is de grootste uitdaging in ons vak. Als diëtist moet je de balans bewaken. Aan de ene kant: je cliënt verleiden tot de gemakkelijke gezonde keuzes. Aan de andere kant: je cliënt overtuigen en coachen om juist de óngemakkelijke gezonde keuzes te maken.
Meer ongemak in de spreekkamer. Niet het gemakkelijkste, maar misschien wel het beste voornemen voor na de zomer.
Gepubliceerd op 24 juli 2018
Door Karine Hoenderdos
Zelden zo’n ongenuanceerd beginstukje gelezen. Ik ben blij dat Monica wél eerst nadenkt voordat ze iets beweert.
Gebruik van de e-bike en of dit gezondheidsbevorderend is, is compleet afhankelijk van vele andere factoren.
Wat zou je kiezen: 45 minuten in de auto naar je werk of 45 minuten op de e-bike naar je werk?
Ik zie clienten met een electrische fiets afstanden gaan fietsen die ze normaal niet of met de auto zouden hebben gedaan. Wij kunnen cliënten natuurlijk ook stimuleren hun ebike niet op standje Turbo te zetten maar in de laagste ondersteuning. Daarbij vraag ik me ook af hoe dat onderzoek is gedaan/hoe de vraagstelling is geweest….
Ik heb eet te hoog BMI…..en ik beweeg veel
Heb geen rijbewijs doe alles te voet of per fiets
Eet best gezond eigenlijk altijd vers nooit uit een pakje… Drink zelden alcohol
Vraag me echt af wat ik dan verkeerd doe (ben mijn hele leven al zo)
Beste Angelique,
Alleen een BMI van boven de 25 is nog geen reden tot bezorgdheid.
1 Hoe hoog is je BMI ?
2 Hoe is je gezondheid? (bloeddruk, cholesterol, stress, roken, drinken)
3 Wat is je leeftijd?
4 Hoeveel beweeg je?
5 Hoe ziet je dag eruit, heb je zittend werk of loop je veel?
6 Hoe vaak eet je?
Allemaal belangrijke informatie die meebepalen of je je zorgen moet maken over je BMI
Vaak spelen echter ook andere factoren mee als het gaat om de hoogte van de BMI.
Om te weten of je echt gezond eet kan je de eetmeter van het voedingscentrum invullen.
Heb je de eetmeter al eens nauwkeurig ingevuld op heel gewone gemiddelde dagen? Als je dat 4 dagen doet kan een diëtist berekenen hoeveel energie en hoeveel voedingsstoffen je gemiddeld binnen krijgt met het eten en drinken.
Als je de elektrische fiets i.p.v. de gewone fiets gebruikt zoals veel mensen doen, maar wel het idee hebt dat je fietst en je een gebakje verdiend hebt bij dat leuke terrasje onderweg kan het wel degelijk een negatief effect hebben. Hoe gebruik je de fiets? Zou de vraag moeten zijn.
Ik denk dat het erg afhankelijk is van hoe de e-bike wordt gebruikt. Veel of weinig ondersteuning en de afstand die wordt afgelegd.
Hoi Karine,
Ik ben wel benieuwd welke cijfers je precies hebt bekeken. De laatste NL. publicatie hierover is volgens mij uit 2013 van TNO. Hieruit blijkt dat de effecten op BMI weliswaar gering zijn maar in elk geval geen stijging laten zien bij forenzen die regelmatig gaan e-biken i.p.v. de auto pakken.
Verder neemt het % dat voldoet aan de NNGB wel degelijk flink toe, zelfs na een jaar.
Dat lijkt me heel belangrijk voor de gezondheid. Het is natuurlijk wel van belang dat men daarbij minimaal matig-intensief en voldoende lang fietst. In deze studie was dat het geval.
De meeste mensen die een elektrische fiets gaan gebruiken zullen volgens mij daardoor vaker en/of verder gaan fietsen. Zelfs als het minder intensief is dan voorheen kan het nog gezondheidswinst opleveren. Wat denk jij?
Aangepast en dank, TaalPolitie!
Langzaam werkend gif … dat