De Dag van de Diëtist: Herma ten Have
Herma ten Have is diëtist in de eerste lijn bij Careyn in Utrecht. Door haar vrijwilligerswerk in een hospice besloot ze zich verder te specialiseren in oncologie. Inmiddels is Herma voorzitter van de Landelijke Werkgroep Oncologie Diëtisten (LWDO), hoofdredacteur van het handboek Voeding bij Kanker en… is ze uitgeroepen tot diëtist van het jaar!
Mijn werkdag begon…
… met extra veel mails, appjes en voicemails. Een dag eerder, tijdens de Dag van de Diëtist, werd ik namelijk onverwacht in het zonnetje gezet. Ik sprak die dag tijdens de landelijke dag van de Diëtisten Geriatrie en Ouderen over palliatieve voedingszorg. Dagvoorzitter Marian de van der Schueren nodigde me tijdens deze bijeenkomst uit op het podium omdat ik bleek verkozen tot Diëtist van het Jaar 2025. Daarna had ik een online overleg met het IKNL over het komende Landelijke Overleg Paramedische en Psychosociale Zorg (LOPPSOZ), waar ik voorzitter van ben. Er zijn heel veel verzoeken binnen gekomen voor de agenda, dus we moeten kiezen wat het meest relevant en urgent is. Daarna gelijk door naar mijn spreekuur in Kanaleneiland in Utrecht, waar ik vandaag samen ben met onze stagiair Gamze.
Mijn werkplek is….
… 3 dagen in de week in Gezondheidscentrum Kanaleneiland, waar het fijn samenwerken is met alle andere disciplines. Verder werk ik 1 dag in de week in Galgenwaard in een oncologiefysiotherapiepraktijk, waar ik mensen met en na kanker zie. Ook fijn om daar zulke korte lijnen met elkaar te hebben, voeding en bewegen kunnen elkaar heel erg versterken, zeker bij en na ziekte. Ook doe ik veel huisbezoeken bij mensen die te ziek zijn om naar mij toe te komen. Bijzonder om bij mensen thuis te komen en te zien hoe zij leven.
Mijn agenda voor deze dag bestaat uit…
… een volle planning van 12 tot 17 uur. Een aantal vervolgconsulten en 3 nieuwe cliënten: iemand met diabetes type 2 die veel afgevallen is maar nu weer aankomt, een oudere dame met COPD en ongewenst gewichtsverlies en een meisje van 9 jaar met een te hoge BMI. Het meisje komt uit India en is samen met haar vader. We doen dit consult in het Engels.
Het leuke/uitdagende aan mijn werk vind ik…
… dat het mensenwerk is en dat iedereen anders is. Na 26 jaar werken in de eerste lijn vind ik het nog steeds ontzettend leuk. Ook het samenwerken met andere professionals vind ik heel erg leuk om te doen. Ik vind het belangrijk te blijven leren en vind voeding en kanker een ontzettend interessant vakgebied. Door me te specialiseren word ik gevraagd voor presentaties en schrijf ik mee aan nieuwe richtlijnen, onder andere in de palliatieve zorg. Ik leer daar zelf heel veel van, waardoor ik weer een betere diëtist kan zijn voor mijn cliënten.
Vandaag werd ik verrast door…
… een onverwacht voor te bereiden kwaliteitsoverleg met mijn collega’s. Ik dacht dat dit pas later was, maar het is al over 3 weken. Het onderwerp is AI in de diëtetiek; ook weer zo’n leuk onderwerp om me in te verdiepen. De toekomst van ons vak gaat waarschijnlijk heel erg veranderen door AI. Hoe kan AI ons werk makkelijker en beter maken en hoe kunnen we het toepassen in de dagelijkse praktijk? Er wordt nog een notulist gezocht voor het overleg en ik stel voor AI dit te laten doen.
Terugkijkend op deze dag…
… vond ik het fijn om weer ”gewoon” aan het werk te zijn na de landelijke dag van DGO en om cliënten weer terug te zien met hun successen, vragen en knelpunten en mee te denken wat ze anders zouden kunnen doen.
Meedoen?
Wil je ook meedoen met de rubriek “De Dag van de Diëtist”? Leuk! Mail naar info@nieuwsvoordietisten.nl en we sturen je de inzendinstructies.
Gepubliceerd op 26 oktober 2025
Door Sophie Luderer


