Darmmicrobioom van invloed op risico hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten komen veel voor, maar over de oorzaken is nog veel onduidelijk. Genetische gevoeligheid speelt een rol, maar ook darmbacteriën kunnen bijdragen aan het risico. Uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen blijkt nu voor het eerst dat de wisselwerking tussen genen en het darmmicrobioom belangrijk is voor het ontstaan van hart- en vaatziekten. De resultaten zijn gepubliceerd in Nature Genetics.

Eiwitten

De onderzoekers richtten zich op 92 verschillende eiwitten, die een rol spelen bij hart- en vaatziekten. Een voorbeeld is het eiwit Ep-CAM, dat bepaalt hoe sterk de cellen die de binnenkant van de darm bekleden aan elkaar vast zitten. Daardoor bepaalt dit eiwit de doorlaatbaarheid van de darmwand en daarmee de gevoeligheid voor het ontstaan van ontstekingen, wat een belangrijke factor is bij het ontstaan van hart- en vaatziekten.

Wisselwerking

De onderzoekers hebben voor het eerst bewijs gevonden dat de wisselwerking tussen iemands genen en darmbacteriën een verandering kan veroorzaken in de hoeveelheid eiwitten in het bloed. De genen blijken vooral van invloed op eiwitten die een belangrijke rol spelen bij het immuunsysteem. De darmbacteriën hadden vooral effect op eiwitten die een belangrijke rol spelen bij het functioneren van de dunne darm, het centraal zenuwstelsel en de verwerking van vetten. Dit wijst er allemaal op dat de darmbacteriën via verschillende mechanismen een rol kunnen spelen bij het risico op hart- en vaatziekten.

Het onderzoek

De concentraties van alle 92 eiwitten zijn gemeten in het bloed van ruim 1200 deelnemers aan het “LifeLines DEEP”-bevolkingsonderzoek in Noord-Nederland. Van de deelnemers is gedetailleerde genetische informatie beschikbaar, waarmee de invloed van genen op de productie van de 92 eiwitten werd onderzocht. Via analyse van de ontlasting konden de onderzoekers achterhalen welke bacteriën er in de darm aanwezig waren. Met al deze informatie konden de wetenschappers bepalen welke invloed de genen en het darmmicrobioom hebben op de gehaltes van de 92 eiwitten in het bloed en dus op het risico voor hart- en vaatziekten.

Toekomst

Uiteindelijk kan dit onderzoek wellicht leiden tot een individuele aanpak van hart- en vaatziekten, gebaseerd op de wisselwerking tussen iemands genetische gevoeligheden en darmbacteriën. Verder is het wellicht mogelijk om de bacteriesoorten die in de darm aanwezig zijn, aan te passen. ‘Je kunt ten slotte niet je genen veranderen, maar wel de bacteriën in je darm’, aldus hoofdonderzoekster Jingyuan Fu.

Bron: UMCG

Gepubliceerd op 4 oktober 2018

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.