Dagboek van een leefstijlcoach: Sandra van den Berg

Sandra van den Berg had 30 jaar een drukke baan in de industrie, maar is sinds begin 2021 leefstijlcoach. Ze heeft een eigen praktijk aan huis (Stap voor Stap leefstijlcoaching) en is bezig met het opstarten van een Engelstalige gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Ze schrijft in haar dagboek: ‘Het leuke van het beroep leefstijlcoach is dat je mensen op andere gedachten kunt brengen. Dat je ze de ogen opent, waardoor ze hun leven positief veranderen. Daar krijg ik zo veel energie van.’

In de rubriek “Dagboek van een leefstijlcoach” geeft Sandra een inkijkje in haar praktijk. Wil je ook een dagboek schrijven? Meld je aan bij info@nieuwsvoorleefstijlcoaches.nl.

Dit is het dagboek van Sandra:

Ruim plannen

Om 7 uur gaat bij mij de wekker en na het ontbijt ga ik eerst 3 kwartier met mijn hond wandelen. Rond 9 uur begin ik dan met de begeleiding van individuele cliënten die ik altijd ’s morgens zie. Dat inplannen doe ik altijd lekker ruim, met iets meer dan een uur per gesprek, zodat cliënten elkaar niet tegenkomen. Ik zit in een klein dorp en niet iedereen vindt het fijn als anderen weten dat ze bij een leefstijlcoach komen. Na de individuele cliënten neem ik een lange middagpauze van 12 tot half 2, waarin ik weer 3 kwartier met de hond wandel. Ik kan daar echt van genieten. Voordat ik leefstijlcoach ben geworden, heb ik 30 jaar in de levensmiddelenindustrie gewerkt in een drukke baan, waarin ik lange dagen van huis was en de helft van de tijd in het buitenland zat. Nu werk ik nog steeds hard, maar is het een stuk relaxter.

 GLI-groepssessies

’s Middags heb ik meestal groepssessies van de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) CooL en daarbij kies ik bewust voor kleine groepjes van maximaal 8 mensen. Ik heb het geluk dat ik er qua inkomsten niet van hoef rond te komen en dus ook mijn week niet helemaal vol hoef te plannen. Nu heb ik de tijd en de rust om iedereen optimaal persoonlijke aandacht te geven en uit te zoeken welke begeleiding ze nodig hebben. De één heeft een “schop onder z’n kont” nodig, de ander is niet zo creatief en heeft hulp nodig bij het verzinnen van “als-dan” plannen en weer een ander heeft juist een zachte hand nodig. Zoals een cliënt die onlangs kwam voor het 2e individuele gesprek binnen CooL. Vooraf zag ze begeleiding in een groep helemaal niet zitten. Haar gebrek aan zelfvertrouwen hield haar tegen. Ik heb haar veel extra aandacht gegeven omdat ze het zo spannend vond en heb benadrukt dat ze deelnemen aan groepsbijeenkomsten echt kan. En bij de eerste bijeenkomst ben ik ook begonnen met de vraag: “Wie vindt het spannend?”. Dat bleek de helft van de groep te zijn. Zo zag ze dat ze niet de enige was. Inmiddels is ze 5 à 6 kg afgevallen en ik ben zo trots op haar. Ze heeft een knop omgezet en zit nu in een positieve spiraal. Ze verzorgt zich ook beter en ziet er leuker uit. Geweldig vind ik dat. Dat is het leuke van het beroep leefstijlcoach: dat je mensen op andere gedachten kunt brengen. Dat je ze de ogen opent, waardoor ze hun leven positief veranderen. Daar krijg ik zo veel energie van.

Engelstalige GLI

Op vrijdag plan ik geen cliënten of groepssessies, die dag probeer ik vrij te houden voor mijn administratie. De laatste tijd ben ik dan ook druk met het opzetten van een Engelstalige CooL. De aanleiding was dat ik 3 anderstalige patiënten uit Australië, Spanje en Portugal kreeg doorverwezen via de huisartsen. En omdat ik in mijn vorige baan alleen maar Engels sprak, moet ik dat wel kunnen. Maar het opzetten valt toch wat tegen. Want vanuit het expertisecentrum van CooL is er niets in het Engels beschikbaar. Dus nu ben ik druk met het vertalen van alle presentaties en huiswerk als slaapschema’s en het stressdagboek. Binnenkort ga ik starten, dus dan moet het af zijn! Ik heb er heel veel zin in!

Gepubliceerd op 11 oktober 2022

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.