Onderzoek onder consumenten: diëtist hoort in de basisverzekering

Een meerderheid van 74 procent van de consumenten vindt dat de diëtist vergoed hoort te worden vanuit de basisverzekering. Twee derde van de consumenten vindt een hogere premie voor mensen met een ongezond voedingspatroon niet nodig, ook niet als ze daardoor obesitas, diabetes type 2 of hart- en vaatziekten krijgen. Dat blijkt uit een vragenlijst van televisieprogramma Radar over (on)gezonde voeding, die werd ingevuld door ruim 30.000 mensen.

Verdeeldheid over vettaks en suikertaks

Over het invoeren van een vettaks of suikertaks zijn mensen minder eensgezind. Dit soort belastingmaatregelen die ongezonde producten met te veel vet of suiker duurder maken, moeten mensen helpen om gezonde keuzes te maken. Van de respondenten is 46 procent voor dergelijke heffingen en 47 procent juist niet. Slechts een kleine groep heeft geen mening.

Reclameverbod voor ongezond eten

Bijna twee derde van de respondenten vindt dat reclame voor ongezonde voedingsmiddelen verboden moet worden. Ook wat betreft de voorlichting over gezonde voeding valt het een en ander te verbeteren. De helft van de respondenten vindt dat adviezen vaak tegenstrijdig zijn. Ook worden adviezen wel betuttelend of belerend gevonden.

Overheid minst verantwoordelijk voor ongezonde gewoonten

Wie is verantwoordelijk voor ongezonde voedingspatronen van mensen? Hoofdzakelijk mensen zelf, vindt 83 procent van de mensen. Op de tweede plek staat de voedingsindustrie: 76 procent dicht deze partij een hoge mate van verantwoordelijkheid toe. Fastfoodrestaurants staan op de derde plek (56 procent). De supermarkten en de overheid worden in mindere mate verantwoordelijk gehouden.

Kantines op school en bij sportclubs

Toch vindt een meerderheid dat de overheid zou mogen ingrijpen waar het schoolkantines betreft: 82 procent vindt dat schoolkantines geen ongezonde snacks en frisdrank moeten verkopen. Voor 73 procent van de ondervraagden geldt dat ook voor de kantines van sportclubs.

Bijna de helft leest het etiket

Van de ondervraagden leest 46 procent de ingrediëntenlijst of de voedingswaardedeclaratie op het etiket. Toch overkomt het bijna 80 procent van de ondervraagden wel eens dat ze iets kopen waarvan ze denken dat het gezond is, terwijl achteraf blijkt dat ontzettend tegenvalt. Bijvoorbeeld doordat er veel suiker aan toegevoegd is, zoals bij “gezonde” koekjes, ontbijtgranen, zuiveldrankjes of sapjes.

Eigen voedingspatroon

Van de deelnemers let 1 op de 5 altijd op dat er gezonde producten in het boodschappenmandje belanden. Nog eens de helft doet dat meestal. De overige 30 procent let daar soms, meestal niet of zelfs nooit op. De meeste respondenten geven het eigen voedingspatroon een 7 of 8. Een klein deel, 6 procent, geeft een onvoldoende en een even kleine groep gaat voor een 9 of 10.

Bron: Radar

Gepubliceerd op 19 oktober 2018

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.