Consumenten willen afschaffing btw op groente en fruit

Het afschaffen van de btw op groente en fruit kan op veel steun van consumenten rekenen. De helft is van plan om bij prijsverlaging ook vaker groente en fruit te kopen. Verder is er steun voor een suikertaks en het beperken van fastfoodketens bij scholen. Dit blijkt uit een groot leefstijlonderzoek van tv-programma EenVandaag onder ruim 34.000 deelnemers. 

Gezond voedsel moet goedkoper

EenVandaag legde de deelnemers verschillende maatregelen voor die het kabinet overweegt om gezond eten makkelijker te maken. Gezond voedsel goedkoper maken helpt volgens de meeste ondervraagden (52 procent) om mensen gezonder te laten eten. Ze vinden het belangrijk dat gezond voedsel voor iedereen beschikbaar wordt. Veel van de ondervraagden worstelen zelf met hun gezondheid. Eén op de drie deelnemers (32 procent) zegt wel gezonder te willen eten, maar geeft aan dat het niet lukt in de praktijk.  

Bijna nooit groente 

Veel mensen vinden het lastig om genoeg groente te eten. Maar een derde lukt dit slechts maximaal 4 dagen per week, en 5 procent eet zelfs bijna nooit groente. De reden die hiervoor aangeven wordt is dat verse groente en fruit te duur is. Het verschil in prijs met ongezond voedsel wordt als te groot ervaren. Afschaffen van de btw op groente en fruit is volgens de deelnemers zeer welkom. De helft van de deelnemers (50 procent) is van plan meer groente en fruit te kopen als de prijs omlaag gaat.  

Suikertaks

Een kleinere meerderheid is voor het invoeren van een suikertaks (55 procent). In het regeerakkoord staat dat het kabinet producten met suiker, zoals frisdranken, zwaarder wil gaan belasten. Voorstanders vinden het een goede zaak om het gebruik van allerlei onnodige en ongezonde suikers te ontmoedigen. Wel zijn veel ondervraagden sceptisch over de uitvoering van de maatregel, omdat er in heel veel producten suiker zit. Een kwart (27 procent) verwacht minder suikerhoudende producten te zullen kopen als de prijs met 10 procent omhoog gaat. De grootste groep deelnemers (47 procent) laat zich niet weerhouden om iets zoets te kopen als ze daar trek in hebben. Als redenen geven ze hiervoor aan dat ze zichzelf wat lekkers gunnen, of dat ze de discipline niet kunnen opbrengen om te minderen.   

Stress wegeten 

Voor sommige ondervraagden is stress een belangrijke factor bij het eten van zoetigheid. Een kwart (23 procent) denkt over de hele linie gezonder te leven bij minder stress. Dit geldt het sterkst voor de deelnemers met obesitas (34 procent). Jezelf trakteren en “stress wegeten” speelt ook een rol bij het eten van fastfood als een broodje kroket of een pizza. Twee derde (66 procent) is wel voorstander van het plan van staatssecretaris Van Ooijen om het aantal fastfoodketens rond scholen te beperken. ‘Kinderen van nu zijn veel te dik, je moet de kat niet op het spek binden’, zegt een deelnemer.

Advies publieke gezondheidszorg

Het onderzoek van EenVandaag is gehouden van 5 tot 16 mei 2022. Aan het onderzoek deden 34.587 deelnemers mee. De vragen zijn opgesteld in samenspraak met de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, die een deel van de uitkomsten binnenkort in haar advies over de toekomst van de publieke gezondheidszorg verwerkt.  

Bron: Eenvandaag 

Gepubliceerd op 26 mei 2022

Door Sophie Luderer

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.