Column

 

< vorige column
20 July 2017
Door: Karine

Zoetstoffen leiden niet tot gewichtsverlies


Zoetstoffen

Gewichtstoename, hoger risico op hypertensie, beroerte en diabetes type 2: een meta-analyse laat zien dat het gebruik van zoetstoffen op termijn de gezondheid niet positief beïnvloedt. In de studie werden 406.000 mensen gevolgd die zoetstoffen als aspartaam, sucralose en stevia gebruiken in plaats van suiker.

RCT’s en cohortstudies
De studie werd gepubliceerd in The Canadian Medical Association Journal. In totaal werden 37 onderzoeken in deze meta-analyse meegenomen. Daarvan waren 30 onderzoeken langlopende cohortstudies met een follow up van 4 tot 9 jaar. Ook werden er 7 kortlopende RCT’s onder de loep genomen, waarin gekeken werd of zoetstoffen leiden tot gewichtsverlies.

Geen gewichtsverlies
Uit deze RCT’s blijkt dat gebruik van zoetstoffen na gemiddeld 6 maanden niet leidt tot gewichtsverlies. Op de lange termijn vertoont consumptie van zoetstoffen een verband met gewichtstoename, toename van middelomtrek, hypertensie, metabool syndroom, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Het werkingsmechanisme is niet bekend en ook is niet duidelijk of dit een causaal verband is.

Bron: The Canadian Medical Association Journal


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten