Column

 

< vorige column
08 December 2015
Door: Karine

Weg met Calimero


Karine Hoenderdos

Het is niet eerlijk. De ene diëtist zit duimen te draaien in haar praktijk, terwijl de ander juist een lange wachtlijst heeft. Het ene ziekenhuis moet steeds meer uren inleveren, in die andere instelling komt er juist meer formatie. De ene diëtist wordt genegeerd door de internist, de ander schuift dagelijks aan bij het voedingsteam.

Hoe is het mogelijk?

Er zijn natuurlijk externe factoren. Jij kunt de pech hebben dat de medisch directeur in je instelling totaal niet voedingsminded is. Of jij bent de pineut omdat de huisarts in jouw wijk nooit meer cliënten doorverwijst. Of die internist is een rotwijf. Je voelt je regelmatig een Calimero, want ‘zij zijn groot en ik is klein en dat is niet eerlijk’.

Dat is inderdaad niet eerlijk, en ook nog eens heel vervelend.

Maar sorry, ik pik die uitvluchten niet.

Als het met jouw afdeling of praktijk niet goed gaat, dan moet je dat bij jezelf zoeken. Heb jij wel je best gedaan om die medisch directeur te overtuigen met harde cijfers, of heb je andere leden van het MT benaderd met je verhaal? Heb je überhaupt wel cijfers verzameld in de loop der jaren? En die huisarts, wat is er gebeurd dat je nooit meer cliënten krijgt doorverwezen? Deed je je werk wel goed? Waarom ziet die internist jou niet staan, maar de fysiotherapeuten wel?

Vroeger dacht ik - in al mijn naïviteit- : als je vakkennis goed is, en je doet je best, dan is dat genoeg. Daarmee lukt het iedereen om het werk goed te doen.

Inmiddels weet ik wel beter. Kennis en inzet is niet genoeg. Er is iets meer, iets dat niet te meten is. Het draait om de gunfactor.

De gunfactor bestaat uit een mix van kwaliteiten. Het is vriendelijk en attent zijn, voor iedereen, niet alleen voor je verwijzers. Het is stevig voor jezelf opkomen, zonder de ander aan te vallen. Het is positivisme en geen gezeur. Het is kansen zien in plaats van bedreigingen. Het is investeren in relaties zonder direct iets terug te verlangen. Het is charme, het is zakelijk flirten. Maar het is vooral: humor.

Humor is het vermogen om de betrekkelijkheid te zien in ons menselijk gestoethaspel. Met een grap en een gulle lach bereik je meer dan het grootste gelijk van de wereld, en dat geldt vooral als je om jezelf kunt lachen.

Als jij dit jaar wéér niet verder bent gekomen in je praktijk of in je instelling, ga dan eens bij jezelf te rade. Hoe zit het met jouw gunfactor en maak je nog wel eens iemand aan het lachen?

Ik gun je een prachtig 2016! 


nicolette ottolini, eigenaar, 10 December 2015:
in een tijd dat lifetime employment niet meer geld moet eigenlijk iedereen een goede verkoper zijn, van zichzelf en zijn of haar diensten, services en kwaliteiten. niet altijd leuk maar helaas wel waar. nou vind ik het dichter bij een dietiste of gewichtsconsulente liggen om met mensen om te gaan maar techneuten of wetenschappers die het liefst de hele dag in een lab zitten hebben het moeilijk hiermee. maar het hoort erbij!
Lisette Van Deventer, Verkoopmedewerkster voedingssupplementen, 08 December 2015:
Super ! Dank je, dit komt goed van pas in mijn aanloop naar de start van zelfstandigheid !!
Ik sta altijd open voor feedback

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten