Column

 

< vorige column
18 July 2016
Door: Karine

We verkopen geluk


Karine Hoenderdos

Als je net een boek heb uitgebracht, dan krijg je leuke reacties. Bijvoorbeeld deze mail van een dame met diabetes: ‘Ik ben zo blij dat ik jullie boek ontdekt heb: m'n leven heeft een ommekeer gemaakt van 180° en ik voel me zoveel beter en zelfs gelukkiger.’

Fantastisch! Meest opmerkelijk vond ik het woord “gelukkiger”. Nu las ik toevallig net het boek “The happiness project” van Gretchen Rubin. In dit boek gaat de auteur een jaar lang werken om meer geluk in haar leven te krijgen. Het is érg Amerikaans en soms kreeg ik jeuk van haar New Yorks optimistisch perfectionisme. Maar het leuke van het boek is dat Gretchen zo praktisch te werk gaat. Werken aan geluk betekent voor haar meer sporten, vroeger naar bed gaan, haar huis opruimen, weer beginnen met een hobby uit haar kindertijd, een slechte gewoonte opgeven, een eetdagboek invullen en een dankbaarheidsdagboek bijhouden.

Wacht eens even…

Dat zijn stuk voor stuk maatregelen die diëtisten ook zouden kunnen toepassen. Meer bewegen, een eetdagboek en vroeger naar bed, dat lijkt me duidelijk. En dat adviseren jullie natuurlijk al heel vaak. Maar ook de andere dingen kun je in je consulten bespreken.

Het huis opruimen staat voor: je keukenkastjes ontdoen van junkfood en daarvoor in de plaats gezonde spullen kopen.

Een hobby uit je kindertijd herontdekken? Dat is bijvoorbeeld vliegeren op het strand, rolschaatsen of zwemmen. Nieuwe (nee, oude) manieren van bewegen herontdekken geeft geluk!

Een slechte gewoonte opgeven: dat is wat lastiger natuurlijk. Want slechte gewoontes hebben de vervelende eigenschap dat ze kortdurend voor een geluksmomentje zorgen. Die sigaret, die chocolade: even geven ze geluk, maar daarna baal je ervan. Als het lukt zo’n gewoonte vaarwel te zeggen, levert dat een groot gevoel van controle – en daarmee van geluk op.

Het dankbaarheidsdagboek, ook zo’n goeie! Wat als je cliënt al 14 kilo kwijt is, maar er nog 35 kilo af moet? Als de decubitus begint te helen, maar het ondergewicht nog bestaat? Dan kijk je wat er allemaal al is gelukt, en op welke goede weg hij of zij is. Laat niet na te benadrukken hoeveel beter, mooier, fitter, rustiger of gezonder het is geworden!

Mooie gedachte voor de zomer. Diëtisten verkopen niet alleen een betere gezondheid, maar hebben ook veel sleutels tot geluk in handen. Toch maar vaker een Gelukstest afnemen tijdens het consult?


Ingrid Eijssink, dietist, 19 July 2016:
Al deze geluksmaatregelen zijn terug te vinden in de methode 'Uit de ban van emotie-eten': prima te gebruiken in de diëtistenpraktijk!

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten