Column

 

< vorige column
06 April 2017
Door: Angela

Wat moet ik nu geloven dokter?


Wat moet ik nu geloven dokter?

‘Waarom zou een gynaecoloog een boek over voeding schrijven?’, zo vraagt Hendrik Cammu zich af in het begin van zijn eigen boek. Deze Vlaamse gynaecoloog en hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel geeft regelmatig presentaties over gezondheid aan consumenten en patiënten. Niet over kanker of dementie, maar over voeding krijgt hij daarbij de meeste vragen gesteld. Mensen zijn in verwarring over voeding en met dit boek hoopt hij duidelijkheid te scheppen. Verwacht geen dieetboek of concrete voedingsadviezen. Cammu schreef 43 korte hoofdstukken over uiteenlopende onderwerpen: van zoetstoffen tot suikertaks, van orthorexia nervosa tot bariatrische ingrepen en van de eerste 1000 dagen tot nudgen.

Discussie over verzadigd vet

Cammu schroomt niet om de diepte in te gaan en haalt diverse wetenschappelijke publicaties aan (voor de referenties heeft hij achterin het boek 15 pagina’s ingeruimd). Het maakt het boek niet minder leesbaar, maar juist aantrekkelijker. Hij zoekt de grenzen op van wat we over voeding weten en weet feilloos de vinger op de zere plek te leggen. Zo gaat hij bijvoorbeeld in op de discussie over verzadigd vet. Volgens Cammu kent de wetenschap op dit terrein pro’s en contra’s: ‘De contra’s vinden geen effect op hart- en vaatziekten, de pro’s wel, maar steeds is dat effect miniem. De meeste discussies hierover zijn technisch, waarbij onderzoekers elkaar aanvallen op gekozen onderzoeksmethoden en gebruikte statistiek.’ Zijn conclusie: de slechte reputatie van verzadigd vet is niet helemaal terecht.

Zoutoorlog

Ook het hoofdstuk over zout is lezenswaardig. Volgens Cammu is er sprake van een zoutoorlog tussen wetenschappers die voorstanders en tegenstander zijn van zoutmindering. De conclusie van Cammu: alleen bij mensen die zoutgevoelig zijn, zou minder zout helpen. Maar ook dan is de bloeddrukdaling slechts bescheiden. Hij ziet meer heil in afvallen en beweging. 

Stellingen

Aan het einde van het boek staan als een soort samenvatting 50 stellingen van Cammu, zoals: ‘Wie de ultieme vermageringspil ontwikkelt, heeft de heilige graal te pakken’, ‘Vermageringschirurgie is booming, maar mag een quick fix worden’ en ‘Fit is beter dan slank’. De ondertitel van het boek luidt: “De beste versie van de waarheid over eten en bewegen”. Met deze ondertitel bedoelt Cammu dat het boek in zijn ogen de huidige stand van de wetenschap weergeeft. Ik denk dat hij hier zeer goed in geslaagd is. Het boek is niet alleen prettig leesvoer voor jezelf en geïnteresseerde cliënten, maar je kunt er ook mee checken of je eigen kennis van de voedingswetenschap up-to-date is.

Wat moet ik nu geloven, dokter? De beste versie van de waarheid over eten en bewegen. Hendrik Cammu, Lannoo, 254 pagina's, ISBN 9789401443326, € 19,99


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten