Column

 

< vorige column
15 February 2016
Door: Karine Hoenderdos

Waarom zou je 200 gram groenten serveren in het ziekenhuis?


Karine Hoenderdos

Er kwam een schaaltje sla voorbij op Facebook. Toegegeven, op de foto was het een armetierig schaaltje sla, ik schat hooguit 40 gram. Het onderschrift was hoogst verontwaardigd: ‘Zó weinig groente krijgt mijn tante hier! Terwijl een ziekenhuis toch juist het goede voorbeeld zou moeten geven, met 200 gram groenten op het bord!’.

Mijn eerste gedachte was: ‘Helemaal eens, dit is veel te weinig!’. Mijn tweede gedachte (en ik heb in de loop der jaren door schade en schande geleerd dat tweede gedachten óók een kans verdienen) was: ‘Maar waarom eigenlijk? Is het echt zo belangrijk dat men veel groenten eet in het ziekenhuis?’

Om eerlijk te zijn: nee, dat is helemaal niet belangrijk. De gemiddelde ligduur in een ziekenhuis is iets meer dan 5 dagen, en steeds meer mensen krijgen een dagbehandeling. In die krappe tijd worden mensen onderzocht, geprikt, geopereerd, lijden ze pijn, komen ze bij uit narcose, is hun maag van slag en zijn ze bang. Allemaal niet echt omstandigheden waarin je denkt: “Ik moet en zal nu 200 gram rode kool binnenkrijgen bij mijn balletje gehakt”.

Het balletje gehakt, dát is dan weer wel belangrijk. Eiwitten en calorieën, daar zou het om moeten draaien tijdens een ziekenhuisopname. Lekker en energierijk moet het zijn! Geef precies waar iemand trek in heeft, op welk tijdstip dan ook, en laat de keukenbrigade zo flexibel als Barbapapa zijn.

Toch knaagt mijn eerste gedachte nog wel een beetje. Is het dan helemaal niet belangrijk dat een ziekenhuis het goede voorbeeld geeft? Het is tenslotte toch een plek waarin men streeft naar gezondheid. Moet dan helemaal nergens de Schijf van Vijf op een servetje staan? Moeten er wél volop gezonde happen zijn in het restaurant en de kiosk in het ziekenhuis? Of moet de diëtist voluit durven zeggen: ‘Tijdens een opname gelden andere regels dan die van de Gezondheidsraad. Tijdens de opname zijn eiwitten koning en moet het eten verder vooral lekker zijn. Groenten eten, dat komt thuis wel weer. En dan geef ik u wel een lekker recept voor een salade mee.’ Ik hoor graag jullie eerste én tweede gedachten.


Chermaine Kwant, Diëtist, 18 February 2016:
Ik lig zelf helaas regelmatig in het ziekenhuis. Ik ben echt heel erg blij dat ik een grote portie groente kan krijgen en vers fruit. Zelf neem ik wel noten mee en vraag regelmatig een eitje aan de voedingsassistent. Volgens mij verschilt het beleid heel erg per ziekenhuis. De nadruk moet mi ook liggen op de eiwitten en het aansterken.
Tot mijn verbazing krijgt mijn oma in het ziekenhuis (chemo, uitgezaaide leverkanker) alleen maar suiker op suiker om aan te sterken?! Dit is echt de omgedraaide wereld. Bakjes vla met extra suiker, snickers en ga zo maar door. Ik denk dat dit zoveel beter kan en zoveel anders. Dit is mensen ziek maken met voeding ipv beter maken. Laatst lag ik ook in dit ziekenhuis, ipv mijn 'eigen' en ik kreeg chocomelk en brood met hagelslag toen ik wat te eten en te drinken vroeg. Verbazingwekkend gewoon.
Groente hoeft niet de nadruk op te liggen in het ziekenhuis, maar moet wel goed aangeboden worden, de patiënt bepaald de portiegrootte. Verder veel vis, ei en noten. Vers fruit. Dat zou ideaal zijn. En inderdaad goede voorlichting over hoe thuis verder gegaan moet worden met voeding.
Babette Vanot, docent, 17 February 2016:
Ik eet thuis iedere dag een ruime hoeveelheid (vooral gekookte of gewokte) groenten, rauw verteer ik groenten niet goed. Het zou heel prettig zijn als je in het ziekenhuis een aangepast menu kon krijgen, omdat je spijsverteringssysteem gewend is aan wat je dagelijks eet, voel je je sneller goed als je dat tijdens een opname ook kan eten.
Liesbeth Oerlemans, Voedingskundige, 16 February 2016:
Beate, je lijkt het nogal goed te weten. Het verbaast me dat je stevia adviseert.Mag het ook aspartaam zijn? Vast niet, maar dat zijn allebei e-nummers. Stevia als plant is immers verboden als voeding in Nederland en ik neem aan dat een ziekenhuis zich wel aan de wet houdt.

Karine, prima stuk en goede vraag!PS ik heb niets tegen e-nummers maar vind het altijd zo apart dat mensen stevia waarderen en aspartaam haten.
Beate Salomons, Gasseltenijveenschemond, 16 February 2016:
allebei kan toch ook en fruitsalade er voor aan en helemaal bio. Het maakt zeker wat uit. bananen en kiwi rozijnen door het fruitsalade voor als je plasmedicatie krijgt. Echte cacao drinken alleen van cacao en stevia voor extra magnesium. Pluk zuurkool in sla voor de vitamine c en de darmen. en de sla met citroen en stevia als dressing. Nou zou er zeer blij mee zijn hoef ik het niet meer mee slepen.Het helpt wel degelijk. Heb je maagzuur schep havermout en geen last. Er word niets maar dan ook niets gedaan daar aan dus doen mensen het thuis ook niet. Je hoeft geen diploma om dit soort gezonde dingen aan te prijzen. Het is puur natuur en dat mag elk aanprijzen. Want daar schermen ze mee. Die wetenschap staat in de studie al jaren stil net als zoveel foute dingen. Zoals kanker patiënten. die melk en suiker krijgen. de voeding van de kanker cel. er zijn simpele stripjes om de zuurgraad te meten. en je voeding er op aan te passen elk mag dat doen.!
Lenke Melman, dietist, 16 February 2016:
Rosaline, dit is een column, voor wetenschappelijk onderbouwde artikelen moet je naar de nieuws-sectie. Een column is voor meningen. Wat had je graag onderbouwd willen zien?
Kees Claassen, socioloog, 16 February 2016:
Karine Hoenderdos is wel erg cynisch...
Waarom gezond voedsel in het ziekenhuis? Je hoort er ziek te zijn. Dus de magnetron voor het opwarmen van bewerkt voedsel uit de supermarkt. Blijf je makkelijker ziek van... Goed voor de economische exploitatie. De artsenopleiding besteedt vrijwel geen aandacht aan voeding; heet niet voor niets 'medicijnenstudie'.
Rosaline Ratering, Lifestyledeskundige, 16 February 2016:
Op welke wetenschappelijke onderzoeken zijn deze beweringen gebaseerd? Graag feiten in plaats van bespiegelingen!
Stephanie Van Binsbergen, Dietist, 16 February 2016:
Deels eens! Ik werk in het ziekenhuis en roep bij alle patiënten die ondervoed zijn; zet het gezonde idee van eten even uit uw hoofd en richt u voor herstel of bijv chemotherapie op voldoende eiwitten en zoveel mogelijk met smaak eten.. Ik hoop dat in de tijd het idee van een fruitmand meebrengen op de achtergrond raakt! Neem nootjes mee, lekkere kaas, wordt of een visje!

Maar de keerzijde; er worden natuurlijk ook patienten opgenomen met diabetes de novo of een infarct waarbij patiënt soms echt obesitas heeft. Voor deze patiënt wil je wel gezond eten verstrekken als ziekenhuis. Ja je kunt je afvragen of enkele dagen eiwitrijk eten kwaad kan bij deze groep maar toch denk ik dat we ook beleid per afdeling moeten kunnen wijzigen.
Lenke Melman, dietist, 15 February 2016:
Vooruit, geen ziekenhuis maar een verpleeghuis. Maar deze ommezwaai in gedachte moeten we allemaal eens gaan maken als we met de mensen werken die ondervoed zijn of een risico lopen op ondervoeding. Fruit en groente zijn goed en belangrijk, maar niet de eerste prioriteit, dat zijn de eiwitten en ook een beetje de vetten voor de kcal. Meestal zijn mensen stom verbaasd als ik ze adviseer die groente te laten liggen en te beginnen met het vlees. Hulde voor je tweede gedachte! Als alle medewerkers in het verpleeghuis (en ziekenhuis!) zo gaan denken kunnen we ondervoeding verder wegbannen.
Wij zijn iig druk bezig om een project op te zetten om deze denkwijze wijdverspreid te krijgen binnen de verpleeghuiszorg. Misschien volgen de ziekenhuizen daarna wel.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten