Column

 

< vorige column
13 February 2018
Door: Karine

Visoliesupplementen beschermen niet tegen hart- en vaatziekten


Visoliecapsules

Lang werd gedacht dat omega-3-vetzuren en visolie bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten. Een meta-analyse, gepubliceerd in JAMA, blijkt echter geen beschermend effect aan te tonen. De auteurs concluderen dat het geen zin heeft om deze supplementen preventief voor te schrijven aan mensen met (een verhoogd risico op) hart- en vaatziekten.

Meta-analyse
In de meta-analyse zijn 10 trialsstudies met in totaal bijna 78.000 deelnemers met een hoog risico op hart- en vaatziekten onder de loep genomen. Er werd onder andere gekeken naar hart- en vaatziekten met fatale afloop, hartinfarct en beroerte. Gemiddeld gebruikten de deelnemers 4,4 jaar een visoliesupplement. Er traden bij de visoliegebruikers niet minder cardiovasculaire aandoeningen op dan bij deelnemers die een placebo of geen visolie kregen.

Kromhout
Opmerkelijk is dat Daan Kromhout en Marianne Geleijnse meewerken aan deze publicatie. Kromhout was een van de eerste onderzoekers die het verband tussen vis en hart- en vaatziekten ontdekte en ook Geleijnse deed veel onderzoek naar visolie.

Bron: JAMA


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten