Column

 

< vorige column
11 February 2015

Visite lopen


Karine Hoenderdos

Nieuwsgierigheid is een uitstekende karaktereigenschap. Vind ik. Maar ja, als journalist mág ik het natuurlijk ook voluit zijn. Puur uit nieuwsgierigheid vroeg ik onlangs aan de afdeling diëtetiek en voeding van het VUmc of ik eens met ze mee mocht kijken. Het is tenslotte één van de grootste afdelingen diëtetiek in Nederland, ze zijn ondernemend, doen onderzoek, geven onderwijs, nou ja: het neusje van de zalm in diëtistenland.

En wat gebeurde er?

Per kerende post kreeg ik een enthousiaste reactie. Er werd een compleet tweedaags schema voor me in elkaar gedraaid zodat ik met alle facetten van de afdeling kennis kon maken. Ik mocht schaamteloze vragen stellen (en die stelde ik natuurlijk), ik kreeg eerlijke antwoorden, ik zag de ambitie, hoorde de enthousiaste verhalen, maar ook zelfkritiek en openheid van zaken.

Wat een gastvrijheid! En wat een lef ook, van zo’n afdeling. Natuurlijk, ze hebben hun zaakjes daar goed voor elkaar en zijn trots op hun werk. Maar ze lieten ook hun zwakke kanten zien, vertelden over de dingen waar ze nog niet tevreden over zijn en over hun plannen voor de toekomst.

Ik ging trouwens al eens eerder op bezoek, in Nijmegen bij Sophie. Visite lopen is zó leuk en inspirerend, dat ik het nog vaker wil doen. En ik raad het jullie ook aan! Bij elkaar op bezoek gaan is leerzaam en opent  je ogen. Trouwens, als je kritische vragen stelt en je verbazing toont, opent het ook de ogen van de collega waarbij je op bezoek bent. Dat werkt twee kanten op.

Nieuwsgierigheid is een uitstekende karaktereigenschap. Gastvrijheid trouwens ook.

Gaan jullie mee op visite?


Jose Veen-Roelofs, kinderdietist / dietist VG, 24 February 2015:
Leuk. Je bent ook welkom in ons werkveld, de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.
Mensen die niet passen in de reguliere zorg en waar de complexiteit door hun ingewikkelde achtergrond veel andere competenties vraagt van een dietist, naast het voedingstechnische .

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten