Column

 

< vorige column
13 July 2010
Door: Karine Hoenderdos

Tientje


Karine Hoenderdos

Als politici het écht niet meer weten, grijpen ze naar een belastingmaatregel. Het kwartje van Kok op de benzine, de Vettax op de frikadellen, de medicijnknaak van Borst, de bubbeltax op champagne en prosecco of de Bos-belasting voor ouderen.
Allemaal maatregelen die gedoemd zijn te mislukken. Te veel gedoe, te weinig opbrengst.
Soms mislukken ze zelfs al voor de introductie. Zoals de Vettax, die het gelukkig nooit gehaald heeft. En zoals het Tientje van Klink. Een eigen bijdrage voor logopedie, dieetadvisering en ergotherapie. Een onzalig plan. Half Nederland is te zwaar, diabetes is een epidemie in opmars en het gros van de zieken is ondervoed, en dan bezuinigen op dieetzorg?
En een tientje! Dat is voor veel mensen een flink bedrag. Zeker voor de mensen met een laag inkomen. En zeker voor wie nog niet helemaal op en top gemotiveerd is voor het aanpassen van de leefstijl. En juist die mensen eten niet gezond, hebben overgewicht en andere gezondheidsproblemen. Juist voor hen moet dieetadvisering zo laagdrempelig mogelijk zijn.
Gelukkig kwam er actie. De NVD stelde zich slagvaardig op (hulde!), er kwam een petitie en een demonstratie voorafgaand aan een spoeddebat. De maatregel is van de baan. Het tientje van Klink blijft in de zakken van de mensen die het nodig hebben.
Maar toch. Dit “geintje” geeft maar weer aan dat diëtisten alert moeten blijven. We moeten onze onmisbaarheid en het effect van ons werk kunnen aantonen, door onderzoek en door goede communicatie. En misschien is het dan toch tijd voor een belastingmaatregel? Maar dan niet een kortetermijnbezuiniging, maar juist een langetermijnbonus. Ik stel voor: de Diëtisten Duit, een aantrekkelijke bonus voor mensen die hun leefstijl of gezondheidsprobleem door voeding met succes aanpakken. Een goed idee voor het nieuwe kabinet!Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten