Column

 

< vorige column
06 December 2017
Door: Marjolein

Tarwe, appel en zuivel verergeren klachten bij ziekte van Crohn


Mensen met de ziekte van Crohn kunnen baat hebben bij het weglaten van tarwe, appel en zuivel uit hun voedingspatroon. Deze voedingsmiddelen blijken in een periode van klinische remissie regelmatig te leiden tot klachten als pijn in de buik, winderigheid, opgeblazen gevoel, stinkende ontlasting en diarree. Dat ontdekten Noorse onderzoekers in een kleine studie onder 16 mensen.

Klachten door voedingsmiddelen
Mensen met de ziekte van Crohn blijven vaak klachten houden ondanks dat ze in klinische remissie zijn. In de studie bekeken de onderzoekers welke voedingsmiddelen vaak klachten oproepen. De deelnemers aten 2 weken lang volgens hun eigen voedingspatroon en werden specifiek gevraagd tarwe- en zuivelproducten te gebruiken. Vervolgens aten ze 2 weken een strikt eliminatiedieet. Dat dieet was laag in FODMaPs en bevatte geen zuivel, tarwe en citrusvruchten. Tijdens de gehele studieperiode registreerden de patiënten dagelijks hun symptomen, waaronder buikpijn, opgeblazen gevoel, abnormale ontlasting, winderigheid, vermoeidheid en spier- en gewrichtspijn.

Eliminatiedieet
Tijdens het eliminatiedieet hadden de patiënten significant minder klachten dan in de weken van het gewone voedingspatroon. In de eerste 2 weken van het experiment was te zien dat de consumptie van koemelk bij 13 van de 16 mensen tot een verergering van de symptomen leidde. Ook tarwe en appel riepen bij veel mensen klachten op (11 van de 16). IJs, pasta, peer, rogge en suikervrije kauwgom waren voor 10 van de 16 mensen een trigger. Vooral mensen met Crohn gelokaliseerd in de dunne darm bleken baat te hebben bij het eliminatiedieet, meer dan de mensen bij wie de dikke darm aangedaan was.

Individueel dieet
De onderzoekers benadrukken dat de studieperiode kort was en het aantal deelnemers klein, maar dat binnen 2 weken alle symptomen significant verminderd waren. ‘Patiënten met de ziekte van Crohn hebben wellicht baat bij een individueel ontwikkeld eliminatiedieet en de locatie van de ziekte speelt mogelijk een rol bij het ontstaan van symptomen’, schrijven de onderzoekers. ‘Deze bevindingen zijn interessant, maar een placebo-effect kunnen we niet helemaal uitsluiten. De volgende stap is om dit eliminatiedieet te testen in een grotere groep en in een gerandomiseerde setting.'

Bron: Scandinavian Journal of Gastroenterology


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten