Column

 

< vorige column
03 April 2017
Door: Karine

Smeer 'm nu maar


Karine Hoenderdos is diëtist, redacteur van Nieuws voor diëtisten en auteur van onder andere 'Eet meer!' en 'Diabetes type 2? Maak jezelf beter'.

Karine Hoenderdos is diëtist, redacteur van Nieuws voor diëtisten en auteur van onder andere 'Eet meer!' en 'Diabetes type 2? Maak jezelf beter'.

Er staat een bijzonder product in de supermarkt. Een product dat zich eindeloos opnieuw uitvindt, waarop steeds weer een andere gezondheidsclaim prijkt en dat als een sloerie meeflirt met alle voedingshypes.
Ja, ik bedoel margarine.
In zijn inmiddels best wel lange leven heeft margarine de ene metamorfose na de ander ondergaan.
Het begon als goedkoop broodsmeersel voor arme mensen. Als goede daad werd er vitamine A en D ingestopt. Jammer genoeg bevatten die eerste generatie margarines ook hartstikke veel goedkope transvetzuren, genoeg om menig ader in hoog tempo te verstoppen.
Toen eenmaal bekend werd dat dit superschadelijk en potentieel dodelijk was, werden de transvetten zonder ophef of excuses schielijk vervangen door het nieuwste van het nieuwste: linolzuur. Goed voor hart en bloedvaten! Met een eindeloos marketingbudget werd die boodschap er vervolgens jarenlang ingeramd.
Met succes. Linolzuur was zelfs zó'n succes, dat het naar meer smaakte. Op het thema 'hart en bloedvaten' werd dus lustig doorgeborduurd. Er kwam eerst duurdere margarine met omega 3 vetzuren: veel gemakkelijker dan vis. Er kwam nóg duurdere margarine met plantensterolen, wetenschappelijk bewezen goed als je cholesterolgehalte te hoog was.
Nederland bleef braaf zijn bammetjes smeren met deze geknutselde producten, onder zachte dwang van de Gezondheidsraad, het Voedingscentrum en de Hartstichting.
Totdat de wetenschap potverdorie een beetje vervelende dingen ging ontdekken. Dat veel brood eten misschien helemaal niet zo gezond was. Dat teveel linolzuur misschien ook niet zo gezond is. Dat de relatie tussen plantensterolen en hart- en vaatziekten niet bewezen is. Bovendien werd de consument steeds mondiger: ze liet zich niet zomaar iets aansmeren. Sommige consumenten - de durfals - stapten zelfs over op roomboter.
De margarine-industrie werd een beetje stil. Je hoorde niks meer over linolzuur of plantensterolen.
Totdat ze onlangs weer uit hun laboratorium kwamen. Triomfantelijk, want een nieuwe make-over voor good old Marge was geboren! Margarine is nu namelijk niet meer gezond, nee: margarine is nu vooral hip. Ze spannen bloggers voor hun karretje om de blijde boodschap te verkondigen dat margarine plantaardig en vegan is. Maar ze brengen ook margarine met roomboter op de markt. En sinds kort ook margarine met het voorheen door henzelf zo verfoeide verzadigde kokosvet.
Ik denk dat de margarinefabrikanten hiermee definitief hun geloofwaardigheid hebben verloren. Ze hebben keihard bewezen dat het ze geen worst interesseert wat er in hun product zit. Als het maar verkoopt en als het maar te marketen valt.
Ik denk zo langzamerhand: smeer 'm nu maar.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten