Column

 

< vorige column
09 September 2015
Door: Karine

Niet alleen de liefde, ook agressie gaat door de maag


Karine Hoenderdos

De Volkskrant schreef er op 5 september een uitgebreid artikel over en ook elders kreeg het veel aandacht: het ministerie van Justitie gaat voedingsonderzoek doen. Gedetineerden en patiënten in de psychiatrie krijgen extra vitamines en visvetzuren. De hoop is dat hierdoor het aantal geweldsincidenten afneemt. Aanleiding is een Britse studie uit 2002 onder jeugdige delinquenten en een veelbelovende pilotstudie in Nederland.

Nou is het effect van voeding op gedrag nogal omstreden. Oké, er is natuurlijk wél Foodwatch, die wat in de marge rommelt en zich druk maakt om de drukmakende E-nummers van de Southampton Six. En vroeger hadden we nog de ADHD kindertjes en hun strenge dieet, maar daar hoor je eigenlijk ook niks meer over. Nee, wetenschappers branden hun vingers liever niet aan voeding en gedrag. Daarom wordt dit onderzoek van Justitie dan ook baanbrekend genoemd, uniek en vooruitstrevend. Overigens is ook de Britse studie onlangs herhaald (maar die resultaten zijn nog niet gepubliceerd).

Mijn hersenen zeggen: het zal een kluif worden om het effect straks overtuigend aan te tonen. Gedrag is lastig te meten, het wordt een uitdaging om de studies dubbelblind uit te voeren (het schijnt dat in de pilotstudie de gedetineerden de kleur van elkaars urine gingen vergelijken) en de onderzoeksgroepen zijn op zijn zachtst gezegd onvoorspelbaar. Misschien dat we over een jaar of twee teleurgesteld zuchten en weer in arren moede overgaan op de isoleercel en dwangmedicatie.

Maar mijn onderbuik las ook mee. Dat mag, want zoals je weet zijn de darmen en de hersenen nu eenmaal zeer sterk met elkaar verbonden. Mijn hersenen mogen dan twijfelen, mijn onderbuik is allang overtuigd. Natúúrlijk zijn voeding en gedrag met elkaar verbonden! De gedachte dat psyche en lichaam twee afzonderlijke onderdelen zijn, is toch al eeuwen achterhaald? Het kan gewoon niet anders dat voeding, met al zijn biochemische onderdeeltjes, niet alleen onze spieren, hart, huid, ogen maar ook de hersenen beïnvloeden.

Rest alleen nog de vraag: waarom supplementen? Wat is dit nou toch weer voor eendimensionale, lakse, luie, diagnose-receptmodel, magicbulletachtige aanpak? Voeding is toch veel meer dan wat vitamines en visvetzuren? Voeding is toch ook complexe koolhydraten, prebiotica, mineralen, antioxidanten en biochemische stoffen? Voeding is toch ook smaak, en heeft talrijke sociale aspecten?

Ik wacht dus met smart op het eerste échte voedingsonderzoek. Waarin gedetineerden en psychiatrisch patiënten een jaar lang volwaardig en lekker voedsel krijgen, op de afdeling bereid, van verse ingrediënten. Dan worden het pas echt lieverdjes. Althans, dat zegt mijn onderbuik.


Marjo van Heiningen, dietist, 17 November 2015:
ik herinner me ook n studie in de gevangenis waarbij gebruik rood vlees was teruggedrongen en de aggressiviteit heel erg afnam
Anneke Palsma, Voedingswetenschapper/sportdiëtist, 17 November 2015:
Dat voeding onderaan de budgetlijst staat is nog steeds een erfenis uit het verleden. Tot zeker begin jaren 90 werd de dagprijs voor voeding in instellingen gekoppeld aan ...... de leeftijd van de gebouwen! Als je meer nieuwbouw had mocht je ineens meer besteden aan voeding. Dat was een of andere boekhoudkundige truc die ik nooit heb begrepen. Ik heb er ook nooit een plausibele uitleg over gekregen, terwijl ik er wel mijn best voor heb gedaan om dat mysterie te ontrafelen.
Esther Heijkoop, dietist, 17 November 2015:
Het is gewoon weg jammer dat de voeding door directeuren onderaan de budgetlijst staat. Er kunnen zoveel kosten bespaard worden als het eten beter van kwaliteit zal zijn.
Lucie Siebenheller, Praktijkverpleegkundige, 17 September 2015:
Eindelijk eens iemand die het over goede, gezonde voeding heeft. Begin eerst bij de basis. Psychiatrische patienten krijgen slechte voeding. Niks gelijk grijpen naar supplementen. Eerst 3x per dag een gezonde, volwaardige maaltijd.
Gert Schuitemaker, (Niet praktiserend) apotheker, 15 September 2015:
Mee eens. Eerst voeding. Maar als je eens wist wat voor tegenstand er komt als je het over betere voeding hebt in de gevangenis ... dan kom je aan de (keuken-)logistiek. Ondoenlijk om die te veranderen en de mentaliteit daarachter.
Overigens onderzoek met voeding in gevangenis is al lang uitgevoerd en is het mee begonnen door Amerikaanse criminoloog Stephen Schoenthaler in jaren 80. Met opzienbarende resultaten!

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten