Column

 

< vorige column
25 October 2017
Door: Marjolein

Nederland heeft een na hoogste calciuminname


Nederland heeft een na hoogste calciuminname

Wereldwijd is de calciuminname zo laag dat het een risico oplevert voor de botgezondheid. Alleen in Noord-Europa consumeren mensen gemiddeld voldoende calcium. IJsland heeft de hoogste inname, op de voet gevolgd door Nederland. Dat blijkt uit een groot wereldwijd onderzoek van de International Osteoporosis Foundation (IOF) in 74 landen.

Maar 6 landen boven 1000 mg

Van de 74 onderzochte landen zijn er maar 6 waar de calciuminname gemiddeld boven 1000 mg per dag is, de hoeveelheid die de Nederlandse Gezondheidsraad aanbeveelt voor volwassenen. In IJsland krijgen de inwoners het meeste calcium binnen met gemiddeld 1233 milligram per dag. Nederland komt op een tweede plek met gemiddeld 1102 mg calcium per dag. Ook Finland, Ierland, Duitsland en Zwitserland zitten boven de 1000 mg/dag. In de overige 68 landen ligt de consumptie dus onder die grens.

Van Azië tot Amerika

Vooral in veel Aziatische landen is de inname van calcium laag. Daar krijgt de gemiddelde mens minder dan 500 mg/dag binnen. In Nepal is de calciuminname het laagst met slechts 175 mg/dag. In Zuid-Amerika en Afrika ligt de calciuminname iets hoger dan in Azië, tussen 400 en 700 mg/dag, maar niet hoog genoeg voor een goede botgezondheid. Noord-Amerika zit met 934 mg/dag net iets onder de 1000.

Osteoporose

De onderzoekers trekken aan de bel over de botproblemen die kunnen ontstaan door een te lage calciumconsumptie. ‘In veel delen van de wereld zorgt de lage calciuminname voor een hoger risico op fracturen en osteoporose’, concluderen zij. ‘Overheden moeten een goede calciuminname als prioriteit in de volksgezondheid stellen om het groeiende, kostbare en invaliderende probleem van osteoporose aan te pakken.’

Bronnen: Nutraingredients en Osteoporosis International


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten