Column

 

< vorige column
12 July 2017
Door: Reina

Meer zitten oorzaak gewichtstoename diabetespatiënt?


Meer zitten oorzaak gewichtstoename diabetespatiënt?

Wanneer type 2 diabetespatiënten starten met insuline spuiten, komen zij binnen een jaar ongeveer 3-5 kilo aan. Mogelijk komt dat doordat mensen per dag zo’n 1,5 uur meer gaan zitten. Dat blijkt uit onderzoek aan het Radboud UMC, dat is gepubliceerd in Diabetes Care.

Bewegingssensor

De onderzoekers volgden een jaar lang 40 patiënten met diabetes type 2, die startten met insuline spuiten. Voor, tijdens en na het starten van de behandeling is via een armband met een bewegingssensor geregistreerd hoeveel de deelnemers per dag bewogen. Yvonne Hartman, eerste auteur van het onderzoek: ‘We zagen dat patiënten niet minder gingen sporten, maar juist minder staan of rondlopen en zelfs zo’n 1,5 uur per dag meer gaan zitten dan voor het starten met insuline spuiten.’

Gewichtstoename
De extra uren die de diabetespatiënten gingen zitten, blijken gerelateerd aan de gewichtstoename. Er is geen duidelijke verklaring voor de bevindingen. Het onderzoek toont wel aan dat patiënten na het starten van een behandeling hun beweeggedrag aanpassen. Hoofdonderzoeker en fysioloog Dick Thijssen: ‘Deze resultaten geven aan dat zoiets simpels als zitten een belangrijk gezondheidsrisico met zich meebrengt, maar ook een simpele ingang is voor therapie’.

Bron: Radboud UMC


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten