Column

 

< vorige column
07 July 2014
Door: Karine

Laat ons zondig zijn


Karine Hoenderdos

Diëtisten staan nou niet bepaald bekend als hondsbrutale, misdadige, anarchistische, baldadige, stoute, foute en ondeugende beroepsgroep.

Waren we maar niet zo braaf!

Dan zouden we vast wel meer bereiken. Want als ik de zeven hoofdzonden er even bij pak, dan kan ik eigenlijk weinig kwalijks ontdekken. Integendeel, elke zonde op zich is een verrijking voor ons vak. Laten we zondig worden!

Daar gaan we, stuk voor stuk:

1. Superbia (hoogmoed, ijdelheid)

Ja! Laten we maar eens wat meer opscheppen en laten zien wat we in huis hebben. We moeten het van de daken schreeuwen als we iets gepresteerd hebben. Wij hebben hier op de site de rubriek “Applaus” en nog nooit heeft een diëtist zichzelf aangemeld voor een vermelding in deze rubriek. Waarom niet? Wie te bescheiden is, zal niets bereiken.

2. Avaritia (hebzucht)

Nee, neem geen genoegen met een kleine aanstelling en dan maar uren overwerken omdat je het werk niet afkrijgt. Ja, eis hetzelfde salaris als andere paramedici in de instelling. Geef niet gratis een lezing omdat dat zo goed is voor je ‘naamsbekendheid’. Onzin. Wees hebberig. Loon naar werken.

3. Luxuria (lust, wellust)

Lekker genieten van het leven en van eten, dat zouden diëtisten als voorbeeld moeten geven aan hun cliënten. Strooi maar met recepten, vertel over je kookavonturen, laat taart, soep en salades proeven. Eten is zo belangrijk, als voeding voor het lichaam maar ook als smeermiddel voor de geest, voor het gezin en voor vrienden. Verkondig de lust van het eten!

4. Invidia (jaloezie, afgunst)

Jaloers zijn is natuurlijk niet zo aardig, maar als je regelmatig een beetje groen ziet is dat wel goed voor je ambities. Jaloers op je collega die wordt betrokken bij onderzoek? Ga een nascholing doen, zodat je ook mee kunt doen! Jaloers op die ondernemer die wél een goede omzet heeft? Ga na wat haar sterke kanten zijn en leer ervan.

5. Gula (onmatigheid, gulzigheid)

Een boterham met tevredenheid, dat kregen de mensen vroeger te eten als de huishoudbeurs wat krap was. Hollandse zuinigheid is prachtig misschien, maar laat het nou maar eens breed hangen, diëtisten. Weg met die ongezellige wachtkamertjes met gratis posters aan de muur, weg met die saaie spreekkamers en weg met die zelfgemaakte foldertjes die er fröbelig en onprofessioneel uit zien. Wees onmatig, leg je cliënten in de watten met goede materialen en creëer voor jezelf daarmee ook een betere werkomgeving.

6. Ira (woede)

Op de barricaden! Als er iets niet bevalt in je organisatie, of als er iets niet goed geregeld is voor je cliënten. Waarom zou je braaf en lijdzaam afwachten en berusten in misstanden? Hup, toon je woede. (Ga daarbij trouwens  niet schreeuwen en speel het  niet op de man, maar blijf beleefd en bewaar je gevoel voor humor, maar dat kunnen jullie allemaal natuurlijk al als de beste.)

7. Acedia (luiheid)

Soms is een beetje luiheid best goed. Als je altijd maar hard doorwerkt, is er geen ruimte meer voor creativiteit. Juist door af en toe wat afstand te nemen van je werk en wat achterover te leunen, kom je op de beste inzichten. Wees lui op zijn tijd!

 Zo, ik ga op vakantie. Mijn zonden overdenken.


karine hoenderdos, redacteur Nieuws+voor+dietisten, 22 July 2014:
@Andrea: wat leuk! applaus inderdaad!

(terug van vakantie en LUI dat ik was!)
Marie-Jose Torenvliet, dietist, 21 July 2014:
Knap geschreven en nog humoristisch ook!
Cilia Zoutendijk, Gepensioneerd dietist, 16 July 2014:
Heerlijk Karine, deze column. En dat de jongere generatie meer ondernemers zijn. Nr. 3 heb ik altijd al verkondigd in mijn praktijk. Geniet van wat je eet. Ook al besluit je gebak te nemen, als je het maar bewust doet. Geen schuldgevoelens aanpraten.
En nr. 2. Ik ben begonnen met parttime in een zh. en parttime eigen praktijk in 1977. Mijn collega's in het zh. vonden dat je geen geld kon vragen voor een consult. Ik ben nu 2 jaar met pensioen, maar lees met plezier jullie nieuwsbrief.
Andrea Boullart, dietist, 15 July 2014:
oeps, de rubriek 'applaus' was mij niet bekend.. meteen vullen maar! Ultiem complimentje voor mezelf: de huisarts in het centrum waar ik werk belde mij vorige week op, privé, hij was ziek en wilde bijbehorend voedingsadvies!!
Nelleke Dillema, dietist, 15 July 2014:
Ja, ik ga ook mijn zonden overdenken. Woede en luiheid, daar ga ik -na een welverdiende vakantie (zonder luiheid.....)- eens aan werken.
Leony Roobeek, natuurdietiste, 15 July 2014:
Geweldig!! Iets om in te lijsten!
Leony Roobeek, natuurdietiste, 15 July 2014:
Geweldig!! Iets om in te lijsten!
Reina van Bruggen, redacteur, 15 July 2014:
@Anja: dank voor je oplettendhied, meteen even aangepast.
Anja Elshout, Gewichtsconsulent, 15 July 2014:
Leuk stuk Karine! Voor veel gezondheidsprofessionals een les!

Ps. Onder 2. (Avaritia) staan 2 vormen van het werkwoord 'nemen'

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten