Column

 

< vorige column
13 July 2015
Door: Karine

Je suis féministe


Karine

Op deze website gaat het altijd over ons mooie voedingsvak, over de nieuwste boeken en de laatste rapporten. Maar het gaat nooit, maar dan ook écht nooit over het slijk der aarde. Over poen, over pegels, over doekoe, over geld.

Laat ik daarom eens beginnen.

Eerst een gewetensvraag. Kun jij van je salaris rondkomen? Of van je jaaromzet in je praktijk? Ben je – kortom - economisch onafhankelijk?

In Nederland is slechts iets meer dan de helft van de vrouwen tussen de 20 en 65 jaar economisch zelfstandig, zo zegt het CBS. Dat houdt in dat ze een baan hebben waarmee ze zichzelf financieel kunnen onderhouden.

Van de vrouwen die niet economisch zelfstandig zijn, heeft een derde geen eigen inkomen, een derde krijgt een uitkering en nog eens een derde heeft een baan waarmee ze zichzelf niet kan bedruipen.

Ik schat in dat er relatief veel diëtisten zijn die tot die laatste groep behoren. Omdat ze een parttime baan hebben. Of omdat hun eigen praktijk wel wat extra patiënten zou kunnen gebruiken.

Daar kun je natuurlijk tevreden mee zijn. Misschien heb je een partner die de hypotheek en de boodschappen (mee)betaalt. Of misschien wil je vaak en veel voor je kinderen zorgen.

Maar toch.

Financieel onafhankelijk zijn geeft je vrijheid. En macht. En kracht. Het is iets om naar te streven. En zeker als je een hoogopgeleide professional bent, zoals wij diëtisten.

En hoe zit dat als je een eigen praktijk hebt, of op een andere manier voor jezelf werkt? Dan ben je ondernemer, wat betekent dat je zo ondernemend zou moeten zijn dat je ook daar financieel goed uitspringt. Een webshop is geen carrière, zo luidt de titel van een boek. En een praktijk van 8 uur per week, op je zolderkamer, is ook geen carrière.

Ja, ik chargeer. Maar ik ben bloedserieus. Diëtisten van Nederland, word financieel zelfstandig. Onderhandel over je salaris, sleep die hogere schaal binnen, laat zien wat je waard bent, zoek uitbreiding van het aantal uren, solliciteer naar die andere baan. Wees niet tevreden met een kleine praktijk, maar zoek andere verdienmodellen als de klanten wegblijven.

Je suis féministe. En jij?


Anneke Palsma, Voedingswetenschapper/sportdiëtist, 29 July 2015:
@Sandra En wat heeft de NVD aan de FWG-waarderng bijgedragen?
Bovendien is het niet zo dat we minder VERDIENEN dan andere paramedici, maar we KRIJGEN gewoon minder. We verdienen het zeker dat ons werk goed gewaardeerd wordt.
Daar moeten we meer voor op de barricaden.
Ingrid Kop, dietist, 26 July 2015:
Ik heb een eigen praktijk en ik weiger contracten aan te gaan met verzekeraars.
Het feit dat we nog steeds maar 3 uur vergoed worden per jaar en dan ook nog onder het eigen risico vallen betekent voor mij dat de verzekeraars het beroep van dietist nog steeds niet serieus nemen. En dan alle eisen waar je aan moet voldoen voor die 3 keer 60 euro.
Annelies van Riemsdijk, dietist, zelfstandig en in loondienst, 26 July 2015:
Moi aussi!
Odette Schrevel, Beleidsmedewerker Belangenbehartiging NVD, 22 July 2015:
Een column naar ons hart!
Ook de NVD ziet ondernemerschap als één van de taken van de diëtist, zowel voor zelfstandig gevestigde diëtisten als voor diëtisten in loondienst. En we denken dat jezelf positioneren en profileren de komende jaren nog belangrijker wordt. Daarom zijn dit thema’s op de agenda in het nieuwe Meerjarenbeleidsplan van de NVD.
Wij blijven ons inzetten voor een goede (financiële) positie van de diëtist. Ook dat is ondernemerschap; plannen maken, in gesprek gaan met relevante partijen, trekken en duwen en soms een lange adem hebben.
Els Pronk, voedingskundige- kinderdietist vg, 22 July 2015:
Sinds 10 jaar knokken we (DVG = gespecialiseerde dietisten) bij onze werkgever ('s Heerenloo verstandelijk gehandicapten ) voor een salaris conform de andere gespecialiseerde paramedici: FWG 55.
De belemmerende factor is steeds de landelijke ijkfunctie van FWG 50.
De NVD mag zich afvragen of hun inspanningen om op dit gebied iets te verbeteren groot genoeg zijn zijn.......
karine hoenderdos, redacteur Nieuws+voor+dietisten, 21 July 2015:
Ha Saskia, Heleen, Sandra, Anneke Marie-Jose en Berdien: fijn dat jullie er net zo over denken. De O van Ondernemerschap, dat is wat we nodig hebben, ook als je een vaste baan hebt! (nu nog nadenken over hoe we dit kunnen stimuleren)
Berdien van Wezel, directeur/dietist, 21 July 2015:
Komt er dan nu eindelijk nog meer ruimte voor de O-factor = Ondernemerschap voor diëtisten. En cursisten zijn er zeker, alleen ze schreeuwen het niet van de daken.
Marie-José Torenvliet, diëtist, 21 July 2015:
Helemaal waar! Maar mag ik als zelfstandige (met personeel) toch echt deze verantwoordelijkheid leggen bij de zorgverzekeraar. Meerdere malen heb ik ons uurtarief (een schamele 60 euro per uur!!) ter sprake proberen te brengen bij hen, maar zij kappen dit af onder het mom van hun plicht om niet te onderhandelen hierover. Hopeloos!
Als ik mijn resultaten zie met mijn patiënten, dan durf ik de strijd aan te gaan met de medisch specialisten (lees internisten, maar ook MLD-artsen). En wat is hun uurtarief of beter gezegd jaarsalaris? Precies, zo ongeveer 1,5 tot 2 ton.
Ook het dilemma van parttime werken (als vrouw) heb ik vaker besproken, maar daar hebben zij geen boodschap aan. Ik voel mij al een jaar of 3 mateloos gefrustreerd, mede om dat de halve beroepsgroep het prima vindt om op een houtje te bijten en idd financieel afhankelijk te blijven.
Karine, tijd voor een workshop/training "because I'm worth it" voor collega's zou ik zeggen. Ik wil best meedenken!
Sandra Visser, hoofd dietetiek, 21 July 2015:
In de Volkskrant van 15-10-14 stond een grafische weergave van salarissen van Wo en HBO geschoolden. Waar stond de dietist? Juist, onderaan, alleen muziekdocent en creatieve therapie stonden nog lager.
Zonder salaris van mijn partner zou ik er echt niet van rond kunnen komen. Werk ook 32 uur. de laatste FWG ronde heeft wederom diepe wonden geslagen, nog steeds verdienen we minder dan alle andere paramedici. Deze ronde viel samen met een bezuinigingsoperatie, dus was een heilloze zaak. Gelukkig is het elders wel gelukt de FWG indeling hoger te krijgen. Maar hosanna zal ik nog niet roepen.
Anneke Palsma, Voedingswetenschapper/sportdiëtist, 21 July 2015:
Helemaal mee eens!!!! Ik heb al meer dan 35 jaar op medestanders gewacht die dit eens zouden roepen.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten