Column

 

< vorige column
16 October 2017
Door: Angela

‘Het duurder maken van groenten en fruit is een verkeerd signaal’


‘Het duurder maken van groenten en fruit is een verkeerd signaal’

Groenten en fruit worden duurder als het nieuwe kabinet Rutte III het lage BTW-tarief verhoogt van 6 naar 9 procent. Prof. Ingrid Steenhuis, hoogleraar preventie aan de Vrije Universiteit: ‘Een gezonde leefstijl moet gemakkelijk en aantrekkelijk worden gemaakt. Het duurder maken van groenten en fruit is een verkeerd signaal.’ Zij doet deze uitspraak in een brief aan de formateur van het nieuwe kabinet, gestuurd door onder meer het GroentenFruit Huis, Natuur & Milieu, Wageningen Universiteit en Research, Vrije Universiteit Amsterdam en de NPHF Federatie voor Gezondheid.

Consumptie begint net te stijgen

In de brief vragen deze organisaties om geen BTW-verhoging toe te passen op groenten en fruit. Ze zijn bang dat dit een negatief effect zal hebben op de voorzichtig ingezette tendens naar een hogere consumptie van groenten en fruit. In 2016 steeg deze voor het eerst sinds jaren met één procent. Daarmee is een einde gekomen aan een jarenlange daling.

Tegenstrijdig

Begin dit jaar is het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit gestart met als doel een hogere consumptie van groenten en fruit. Het is volgens de organisaties tegenstrijdig als de overheid enerzijds geld vrijmaakt voor gedragsverandering richting een hogere consumptie van groenten en fruit en tegelijkertijd een prijsverhoging op deze producten wil doorvoeren.

E-mailactie voor 0% BTW

Ook Foodwatch is het niet eens met de plannen om de BTW op groenten en fruit te verhogen. Sinds het begin van deze eeuw zijn groenten 50% duurder geworden en fruit 41%, aldus deze voedselwaakhond. Suiker is in dezelfde periode 18% goedkoper geworden. Foodwatch pleit voor 0% BTW op groenten en fruit en is daarom een e-mailactie gestart. Je kunt er hier aan meedoen.

Bronnen: GroentenFruit Huis en Foodwatch


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten